Terapi kan lindra tinnitus

Uppdaterad 2012-06-01 | Publicerad 2012-05-31

"Glädjande resultat i en stor studie"

Den som lider av tinnitus eller öronsus kan bli hjälpt av kognitiv beteendeterapi.

Det hävdar en grupp forskare från Nederländerna vars studie har publicerats i den ansedda tidskriften Lancet.

I Sverige lider drygt femton procent av befolkningen av tinnitus, enligt Hörselskadades Riksförbund.

En ny studie från Nederländerna kan leda till att fler svenska sjukhus nu kanske förändrar vården för patienter som lider av tinnitus.

"Glädjande resultat"

Enligt studien som publicerats i Lancet, kan kognitiv beteendeterapi ge bättre livskvalitet och mindre besvär för den som lider av tinnitus.

– Det här är glädjande resultat i en stor studie, som ligger i linje med vår egen erfarenhet av metoden. Jag hoppas att fler beslutsfattare nu kan få upp ögonen för behandlingen, så att den kan byggas ut i sjukvården, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi och verksam vid tinnitusteamet på universitetssjukhuset i Linköping till tidningen Dagens Medicin.

Två grupper

I studien som pågick mellan september 2007 och januari 2011 deltog 492 personer över 18 år. Personerna delades med hjälp av lottning in i två grupper.

I kontrollgruppen fanns 247 patienter som fick sedvanlig vård.

De övriga 245 fick stegvis behandling med bland annat psykologer och sjukgymnaster. Med hjälp av KBT lärde sig patienterna att leva med sin tinnitus.

Ökad livskvalitet

Efter ett år upplevde patienterna i gruppen som fick KBT-behandling att de led mindre av sitt handikapp och hade en ökad livskvalitet.

– Vår erfarenhet är att runt en tredjedel av patienterna blir rejält förbättrade. Hälften får viss förbättring och övriga blir inte förbättrade, säger Gerhard Andersson.