Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Är väldigt hedrande”

Publicerad 2012-02-25

stolt son Folke Bernadotte, som har samma namn som sin pappa, gläds över beskedet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har valt att döpa den nyfödda prinsessan efter hans mamma: Estelle.

Sveriges tronarvinge ska heta Estelle.

Samma som Folke ­Bernadottes fru.

– Det är väldigt ­hedrande, säger Estelle Bernadottes son Folke, 81.

Vid 12-tiden i går blev det känt att Sveriges nyaste prinsessa ska heta Estelle. Den enda i familjen ­Bernadotte som hetat så är Folke Bernadottes fru, född 1904.

Folkes och Estelles son, med samma namn som sin pappa, bor i Uppsala. Han gläds över kronprinsessans val av namn.

Har träffats

– Det är väldigt hedrande. Victorias farmor ­Sibylla och min mamma Estelle var väldigt goda vänner. Min pappa var gudfar till kungen. Jag vet inte hur ­ofta Victoria (kronprinessan, red:s anmm.) och min mamma träffades – men att de gjorde det vet jag. Mamma dog ju 1984 efter e­n ­höftoperation. Hon fick en stafylokockinfektion som var omöjlig att bota och till slut fick hon blodför­giftning, säger greve Folke Bernadotte, 81.

Hur var din mor?

– Estelle var snäll, omtänksam och bestämd. Hennes stora intresse var scouting. Där hade hon många ­vänner. Estelle hade även många vänner kvar i Amerika som hon åkte och hälsade på en gång om året. Estelle visste vad hon ville och var en bra ­ mamma.

Vad säger du om att ­ Sveriges tronarvinge döps efter din mamma?

– Estelle är ju ett för Sverige ovanligt namn och att då ha en prinsessa och blivande drottning som heter ­Estelle är imponerande.

Vad tyckte din mamma om att heta Estelle?

– Det var hennes namn och inget att snacka om. Hon hörde till den generation som inte pratade så mycket.