Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Jihad-Jane ville ta sitt liv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-11

Depressionen kan ha drivit henne i händerna på terrorismen

På tisdagen offentliggjordes åtalet mot Colleen R LaRose som även kallar sig "Jihad Jane".

Colleen LaRose, även kallad Jihad-Jane, misstänks ha planerat att döda Lars Vilks.

Nu avslöjar amerikanska medier att en allvarlig depression kan ha drivit henne i händerna på terrorismen.

För fem år sedan försökte hon ta sitt eget liv.

Colleen LaRose, 46, greps i oktober på flygplatsen i Philadelphia efter att ha återvänt från en resa i Europa. Hon misstänks ha planerat mordet på Lars Vilks och för att ha rekryterat män och kvinnor via internet med syfte att bedriva jihad i Sydasien och Europa.

Efter avslöjandet om Jihad-Jane har myndigheter och experter ställt sig frågan hur en helt vanlig amerikansk kvinna kunde bli en misstänkt terrorist.

Svår depression

En teori är att Jihad-Jane led av en svår depression.

Efter att Colleen LaRoses far dog 2005 föll hon ner i en allvarlig depression. Det gick så långt att hon försökte ta sitt liv.

Polisen kallades till hennes hem efter att hon försökt svälja tio tabletter av den muskelavslappnande medicinen flexeril (cyclobenzaprine).

– Colleen var kraftigt förgiftad och hade svårt att stå upp. Jag frågade varför hon ville skada sig själv, då svarade hon att hon inte ville dö, skriver polisen Michael Devlin i rapporten efter händelsen, enligt CNN.

Överlevde

Colleen överlevde självmordsförsöket, men hennes liv fortsatte att kantas av problem. Tidigare har hon gripits mistänkt för bland annat rattfylleri och checkförfalskning.

Till slut gick det så långt att hon kontaktade islamistiska terrorister och erbjöd sig att utföra uppdrag åt dem.

Den 18 mars ställs hon inför rätta i Philadelphia, meddelar det amerikanska justitiedepartementet. Om hon döms för anklagelserna riskerar hon livstid i fängelse.

Läs mer: