Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bekräftat: Klart med Iran-avtal

Publicerad 2015-07-14

Äntligen har världens stormakter kommit överens om ett iranskt kärntekniskt program. Kritiken om att avtalet är Irans väg till kärnvapen kom direkt.

– Inget avtal skulle betyda större risk för krig i mellanöstern, replikerar Barack Obama Från Vita huset.

Följ ämnen
Iran

Världens ledande länder har i dag slutit ett avtal för att begränsa Irans kärnenergiprogram. P5+1-gruppen utgörs av Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA.

Avtalet ska ge internationell insyn i det iranska programmet, som också bantas kraftigt, i utbyte mot lättnader i sanktionerna mot landet. Enligt en diplomatkälla har Iran lovat att öppna dörrarna till alla sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer.

Strax efter att de förhandlande parterna bekräftat på en presskonferens att ett avtal slutits kom också kritiken.

– Iran kommer att få en säker väg till (att skaffa) kärnvapen, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt Reuters.

Obama: "Vägen till kärnvapen avskuren"

USA:s president Barack Obama höll på tisdagen efter lunch svensk tid en presskonferens från Vita huset om Iran-avtalet och besvarade kritiken.

– Med avtalet är alla vägar till kärnvapen avskuren för Iran, säger Barack Obama.

Han trycker på att utan ett avtal så skulle Iran kunna utveckla kärnvapen utan att FN:s inspektörer har en chans att kontrollera det. President Obama säger också att utan en överenskommelse så skulle fler länder i regionen känna sig pressade att själva utveckla sina program.

– Den här överenskommelsen bygger inte på tillit. Den bygger på bevis, säger president Barack Obama om avtalet.

Enligt diplomatkällor har Iran i avtalet gått med på att vapenembargot mot landet blir kvar under en period av fem år. Man har också accepterat en plan för att återinföra sanktionerna om Iran inte uppfyller sina åtaganden i avtalet, skriver Reuters.

Parterna hade tidigare satt måndagen som sista förhandlingsdag. Men att förhandlingarna gick på övertid är inte förvånande eftersom tidsplanen spräckts flera gånger tidigare sedan de inleddes 2006.

Jämförs med kalla kriget-avtal

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att ett Iran-avtal kan jämföras med avtal om nedrustning mellan USA och Sovjet under kalla kriget.

– Man får gå tillbaka långt i historien för att hitta en motsvarighet. Det fanns ett antal avtal mellan USA och Sovjetunionen under kalla kriget, det här är på den nivån, säger han, och tillägger:

– Skillnaden är att detta är ett internationellt avtal där även FN och EU är inblandade, det är en väldigt internationaliserad lösning på något som många länder upplevt som ett hot mot säkerheten i Mellanöstern och även globalt, spridningen av kärnvapen.

Ett lyckat Iran-avtal utgör ett ovanligt exempel på hur diplomatiska förhandlingar kan leda till lösningar på internationella kriser, menar Jan Hallenberg.

– Det här är en framgång för diplomatin. Det är positivt i en tid där vi lever med många svårhanterliga internationella kriser såsom Syrien, IS, Grekland och Ukraina, säger han.

Irans inflytande ökar

Avtalet kan, förutom att stärka den inhemska ekonomin, på sikt göra landet till en större spelare i världspolitiken, anser Hallenberg.

– Det finns förutsättningar för mer rimliga relationer mellan USA och Iran. Om de förbättras så kan man hoppas att det ökar möjligheten till diplomatiska hanteringar av andra kriser, exempelvis Syrien.

Men för att ett avtal ska överleva måste det först godkännas på hemmaplan i USA och Iran.

– Det kommer att bli väldigt kontroversiellt i USA. Det blir svåra och många diskussioner i Senatens utrikesutskott. Men jag har väldigt svårt att tro att det inte kommer fungera, säger Jan Hallenberg.

I sitt tal efter att överenskommelsen bekräftats säger president Obama att kommer att lägga in sitt veto mot alla lagar som syftar till att stoppa avtalet i kongressen. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely anklagar västmakterna för att ha gett upp inför Iran.

– Detta avtal är en historisk kapitulation av Väst inför ondskans axelmakter ledda av Iran, säger Hotovely till Reuters.

Hon lägger till att Israel kommer att göra allt man kan för att se till att avtalet inte ratificeras.

Netanyahu: Historiskt uselt

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att avtalet med Iran är ett dåligt avtal av historiska proportioner.

– Många av de restriktioner som var tänkta att hindra Iran att nå dit har hävts, säger Netanyahu, enligt Reuters.

Netanyahu säger vidare att Iran avtalet innebär att Iran kommer att få en "guldgruva" på hundratals miljoner dollar för att fortsätta utöva "aggression och terror i regionen och i världen".

Iran själva menar att deras kärnenergiutveckling är helt fredlig

– Iran har aldrig försökt...(och) kommer aldrig att försöka tillverka kärnvapen, säger Irans president Hassan Rouhani på tisdagen enligt AP.

Hassan Rouhani twittrade på tisdagseftermiddagen " Till våra grannar: Låt er inte förledas av den krigshetsande zionistiska regimens propaganda. #Iran och dess makt kan tolkas som er makt."

TT/AFTONBLADET

Följ ämnen i artikeln