Alienliknande varelse kan ha en kusin

Publicerad 2013-05-23

Ata – den mystiska, alienliknande varelse som hittats i Chiles Atacamaöken – kan ha en släkting från Bolivia eller Peru.

En ny bok visar bilder på en nästintill likadan figur från 1933, uppger Huffington post.

När Robert Ripley, en entreprenör som reste jorden runt för att samla ihop och visa upp underligheter, öppnade sitt första "Odditorium", ett slags museum med udda prylar, 1933 poserade han med en liten, liten varelse liknande en människa. Pojken fick smeknamnet Atta boy.

Slående likheter

Den lilla figuren är slående lik Ata, en 15 centimeter lång varelse som Aftonbladet tidigare skrivit om.

2003 hittades den 15 centimeter långa varelse som det sedan dess spekulerats kring om den är en apa, ett aborterat foster – eller en utomjording.

I dokumentärfilmen Sirius, som kom nyligen, visades att Stanford university slagit fast att Ata till 91 procent var en mänsklig varelse, som enligt en forskare ska ha levt 6-8 år.

Undersökningarna av den lilla personen visade att den hade organ och struktur av ett hjärta, och ska därför enligt forskare inte vara någon bluff.

Ata och Atta Boy har flera likheter – inte bara utseendemässigt. Atta Boy ska komma från samma område kring Atacamaöknen som Ata, även om Atta Boy tros komma från Bolivia eller Peru.

– Jag skulle inte ens kalla det ett sammanträffande. De är samma historia fast 70 eller 80 år senare. Jag tror inte att det finns bara en, säger Edward Meyers, vice vd vid för Ripley's utställningar och arkiv.

Trodde det var en krympt mumie

I den nya boken "A curious man: the strange and brilliant life of Robert 'Believe it or not!' Ripley" presenteras Atta Boy, ståendes i Robert Ripleys hand.

– Jag stötte på Atta boy några gånger i min research. En sak som Ripley var fascinerad över var miniatyriseringen av mänsklig form, till exempel i de kulturer där de praktiserade krympning av huvuden, säger Neal Thompson, bokens författare.

Bilderna refererar till Jivaro-indianerna som ska ha varit experter på att skapa krympta huvuden. Vissa, däribland Robert Ripley, trodde att Atta Boy varit en ung pojke vars kropp blivit krympt av indianerna.

– Såvitt jag vet, gällande Atta boy, lämnade inte Ripley några specifika anteckningar om var han fick den ifrån eller bakgrunden till pojkens kropp – det är något av ett mysterium. Jag vet att Ripley porträtterade Atta Boy som en riktig människa i motsats till en alien. Han trodde att det var en riktig mumifierad människa i miniatyr, säger han.

Enligt Huffington post försvann Atta Boy efter 30-talet, möjligen till någons privata samling.

ANNONS