Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ylva Johansson: ”En personstrid skulle skada partiet”

Publicerad 2013-04-24

Ylva Johansson.

Ylva Johansson har nämnts som en kandidat för att ta över som ordförande efter Veronica Palm i S-distriktet i Stockholm.

Men när hon nu tar bladet från munnen så säger hon att hon inte kandiderar.

– Någon personstrid om ordförandeposten är jag inte intresserad av, jag tror att det skulle skada partiet, skriver hon i ett uttalande till TT.

På den sista dagen av S-kongressen så petades riksdagsledamoten Ylva Johansson, som är partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, ur partistyrelsen. Att ex-ministern åkte ut väckte stor uppmärksamhet, eftersom hon är en av få kvarvarande socialdemokrater med statsrådserfarenhet.

Johansson hör hemma i S-distriktet i Stockholm. De valde i stället att lobba för att Omar Mustafa skulle komma in i hennes ställe. Men efter den turbulenta tiden, som ledde till att han fick lämna partistyrelsen efter bara sex dagar, så har Ylva Johanssons namn återigen blivit aktuellt.

På lördag inleds årsmötet för S-distriktet i Stockholms stad. Den nuvarande ordföranden Veronica Palm är föreslagen av enig valberedning att fortsätta med sitt uppdrag.

Triangeldrama

Men Palm har den senaste tiden fått mycket hård kritik för sin inblandning i affären kring Omar Mustafa. Det handlar både om att han nominerades över huvud taget, men framför om hur hanteringen av affären sedan har skötts. I går höll Mustafa en egen presskonferens där han gav sin version av det som hänt. Han berättade att han fått en annan förklaring av Palm till varför han var tvungen att gå, än den som hon kommunicerat till media.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja att det finns en grupp erfarna S-politiker i Stockholm som lobbar för att kuppa bort Palm från posten som ordförande. I hennes ställe vill man i stället ha Ylva Johansson. Det hela har utvecklat sig till ett rejält triangeldrama, där även riksdagsledamoten Teres Lindberg ingår.

Ylva Johansson har hittills legat lågt och inte kommenterat frågan – förrän i dag. I ett skriftligt uttalande till TT säger hon inte vill utmana Veronica Palm om ordförandeposten.

”Någon personstrid om ordförandeposten är jag inte intresserad av, jag tror att det skulle skada partiet”.

I övrigt så ger hon inga intervjuer under dagen.