Hemlig grupp kämpar för att kuppa bort Palm

Publicerad 2013-04-22

Vill ha Ylva Johansson som ordförande i Stockholm

Det pågår en intensiv maktkamp i Stockholms arbetarekommun – med syfte att kuppa in Ylva Johansson som ny ordförande.

Bakom försöket står etablerade politiker med tunga uppdrag i Socialdemokraterna.

– Vi gör det av omsorg för partiets framtid, säger en S-källa.

I kölvattnet av skandalen kring petade partistyrelseledamoten Omar Mustafa (S) har splittringen inom Stockholms arbetarekommun blivit allt tydligare.

Ordföranden Veronica Palm har blivit starkt i frågasatt för sitt agerande och hennes avgång har krävts. Själv har hon dock gång på gång slagit fast att hon är den enda nominerade till ordförandeposten i Stockholm, inför valet som sker på årsmötet till helgen.

Enligt vad Aftonbladet erfar sitter hon dock inte så säkert som hon antyder.

Hemlig arbete pågår

Just nu pågår ett intensivt arbete i största hemlighet - för att få henne avsatt.

En gruppering av personer med lång erfarenhet av partipolitik, som har och har haft tunga uppdrag, arbetar för fullt för att samla tillräckligt stöd för att peta Palm till förmån för ex-ministern Ylva Johansson, riksdagsledamot och talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

– Det skulle vara det bästa om Palm försvinner, hon har inte den tyngd som krävs. Vi måste tänka på partiets bästa och valet nästa år, säger en Socialdemokrat som är en av personerna bakom kuppförsöket.

Grupperingen som vill avsätta ordföranden menar att den som bäst skulle axla uppdraget är Ylva Johansson.

– Hon har den erfarenhet och analytiska förmåga som behövs. Och hon spelar inte maktspel eller tillhör någon av de familjer som styr i stan, säger en S-källa i Stockholm.

Falangstrider och maktkamp

Aftonbladets källor talar om att det finns många orsaker till att man vill få bort Veronica Palm. Omar Mustafa-affären är bara en av dem. Hanteringen har i stället blottlagt gamla konflikter som handlar om falangstrider, kamp om placering på listorna inför valet nästa år och irritation över att många av politikerna på ledande positioner har nära förhållanden med varandra.

Flera av Socialdemokraternas tidigare toppnamn har ställt sig frågande till det som sker inom partiet, i spåren av Mustafa-affären. Senast var det Margot Wallström.

– Det är så olyckligt för alla, olyckligt för honom, för hela frågan som är djupare och större än vad vi ser och för partiet. Det är klantigt skött, sa hon i en intervju med TV4.

Göran Persson: ”Olämpligt att kommentera”

Den tidigare statsministern Göran Persson vill dock inte ge sig in i affären. Aftonbladet träffade honom på det statliga bolaget Sveaskogs årsmöte, där han talade i egenskap av ordförande.

– Det är olämpligt för mig att kommentera det som sker. Jag har inte tillgång till all information och jag vet hur ohyggligt jobbigt jag själv tyckte det var om mina företrädare någon gång hade någon synpunkt. Inte sällan var det så att de som kommenterade inte visste allt, och det vet inte jag nu heller, säger han.

Aftonbladet har sökt Veronica Palm utan resultat. Ylva Johansson avböjer att kommentera.