Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Rösten bakom Elmo anklagas för att ha utnyttjat 16-åring

Publicerad 2012-11-12

Dockspelare tar tjänstledigt efter påstådd sexaffär

Kevin Clash, 52, är mannen som styr och ger röst åt populära figuren Elmo.

Figuren Elmo från ”Sesame Street” är känd som en kär figur för barn och unga.

Nu har dockspelaren och rösten bakom Elmo hamnat mitt i en skandal.

Kevin Clash, 52, anklagas för att ha haft ett sexuellt förhållande med en 16-årig pojke.

I juni kontaktade en nu 23-årig man produktionsbolaget Sesame Workshop med anklagelser riktade mot dockspelaren Kevin Cash.

Enligt mannen skulle han ha haft ett förhållande med Cash sedan han var 16 år gammal – då Cash var 45.

”Vi tog anklagelserna väldigt seriöst och vidtog omedelbara åtgärder. Vi träffade den som anklagade två gånger och har haft upprepad kontakt med honom. Vi träffade Kevin, som nekar till anklagelserna, skriver Sesame Workshop i ett uttalande.

Tog tjänstledigt

Produktionsbolaget genomförde själva en undersökning och uppger att man fann anklagelserna ”substanslösa”.

Trots det har Kevin Clash tagit tjänstledigt på obestämd tid, enligt pressmeddelandet för att han ska ”skydda sitt rykte”.

Exakt varför han vill vara tjänstledig är oklart, eftersom han förnekar anklagelserna.

Clash har medgivit att han träffat mannen som lämnat anklagelserna, men hävdar att de aldrig hade sexuellt umgänge medan personen var minderårig.

– Jag hade ett förhållande med honom. Det var ett förhållande mellan två vuxna i samtycke och jag är djupt ledsen över att han försöker utmåla det till något det inte var, säger han till TMZ.

Figuren Elmo i ”Sesame Street”, som på svenska hette Sesam, har i varje program haft en särskild del som riktats till de yngre barnen. Kevin Cash har varit dockspelare och gjort röst till karaktären sedan 1985 – och länge varit ev av de ledande producenterna till programmet.

Vill slopa stöd

Senaste ”Sesame Street” fick stort genomslag i media var i debatten inför presidentvalet mellan Mitt Romney och Barack Obama. Romney uppgav då att han vill slopa stödet till kanalen PBS, Public Broadcasting Service, som finansieras till 15 procent av staten.

– Jag älskar Big Bird, sa han. Jag älskar PBS. Jag gillar faktiskt dig också, (sa han och nickade mot moderatorn Jim Lehrer som under många år varit nyhetsankare på kanalen). Men det är inte försvarbart, sa Romney i debatten.