Små delar kan ha lossnat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-12

Vid den dagliga uppdateringen på Johnson Space Center i Houston, natten mot tisdagen svensk tid, visade John Shannon från Nasas rymdfärjeprogram, foton dels på små ofarliga objekt som lösgjordes vid starten, dels från inspektionen av Discoverys värmeskydd.

På en bild av Discoverys vänstra vinge var tre områden inringade på vingens undersida där en lucka för den externa tankens fästanordning finns. John Shannon berättade att det fanns oro för att en liten bit kan ha lossnat från några av de tusentals isolerande plattorna, som mäter ungefär 15 gånger 15 centimeter och är 2,5 centimeter tjocka.

Den mest aktuella plattans yta ska vara svart, men bilden visade ett vitt område på den.

– Något har uppenbarligen lossnat, men vi vet inte hur djupt, sade John Shannon.

På ett möte med början klockan 7 svensk tid skulle Nasas experter göra en djupare analys och besluta om ytterligare inspektioner med kamera är nödvändiga.

Är förändringen i plattan så djup att den måste åtgärdas, kan astronauterna täcka över med silikon- eller keramikmaterial.

– Jag är inte orolig just nu, sade John Shannon.

Dessutom har en censor i vänstra vingen registrerat en mycket liten vibration som skett medan besättningen sov efter första dagens inspektioner. Därför gjordes natten till tisdagen en extra kamerainspektion av värmesköldarna på vingkanten med hjälp av Discoverys robotarm. Det fanns inget som omedelbart tydde på skada. Eventuellt var det en pytteliten bit rymdskrot eller en mikrometeorit som fick censorn att reagera.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln