”De klättrade in genom fönstren”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-03

Victor, 17, berättar från olycksplatsen

Brandmän klättrade in genom de krossade fönstren och drog ut den ena passageraren efter den andra.

– Jag har aldrig sett så många ambulanser i hela mitt liv, säger ögonvittnet Victor Ahlin, 17 år.

– Det var massor av barn, man körde iväg en hel grupp i en reservbuss.

Han bor bara ett stenkast från olycksplatsen och berättar att linjebuss nummer 58 alltid svänger ut på riksväg 70 i just den här korsningen efter att ha passerat genom kyrkbyn.

Busschauffören hade hunnit ut på stora vägen, stannat för att släppa av två passagerare på hållplatsen och körde ut – men såg aldrig turistbussen komma. Ryssen försökte väja men hann aldrig undan i halkan.

– Turistbussen var helt krossad bak. De stod nere i diket, med framändan upp mot vägen och baken ut mot åkern. Och den var alldeles böjd bak, säger Victor.

Drog ut folk

– Taket var uppslitet och brandmännen höll på att dra ut en massa folk från den ryska bussen. De klättrade in genom fönstren, som var krossade, berättar han.

– De hade en kran som de körde upp till fönstren och klättrade in.

Många barn

– Och det var en massa barn som åkte iväg i en reservbuss. De var i tioårsåldern ungefär och vuxna åkte med.

Varenda ledig ambulans i hela Dalarna kallades till olycksplatsen.

– Jag har aldrig sett så många ambulanser på samma ställe nån gång i hela mitt liv. Det var alldeles gult. Och det var fullt av räddningspersonal, säkert en 20 personer, berättar Victor.

Räddningstjänsten satte också upp flera tält för att skydda skadade mot kylan innan de antingen fördes till sjukhus eller till församlingshemmet i närheten.