Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

God man länsade Lenas konto – hade knappt råd med mat

Uppdaterad 2016-04-25 | Publicerad 2016-04-24

Lena Lindbergs bankkonto länsades totalt – av hennes gode man.

Hundratusentals kronor försvann spårlöst och det tog år innan hon fick hjälp.

– Jag vågade inte säga ifrån, säger Lena till SVT Nyheter som avslöjar att många utsatta människor är drabbade.

I mer än tio år hade Lena Lindberg i Skara en god man som skötte hennes ekonomi. Den gode mannen var en äldre kvinna med kyrkligt uppdrag.

Under flera år fungerade det bra, men i samband med att Lena skiljde sig från sin man började problemen.

– Jag kunde inte få några pengar för jag fick inte tag på henne, hon var ute och reste, säger Lena till SVT Nyheter.

Kunde inte köpa mat

Lena, som bodde i en tillfällig jourlägenhet, hade varken pengar till mat eller kläder. Hon hade inte ens råd att åka och hälsa på sina barn.

Efter en tid fattade hon misstankar och försökte säga ifrån – men hon fick inga svar.

– Hon bara snäste åt mig, så jag vågade inte säga ifrån. Man vill ju inte att hon ska bli arg på en.

Flera år senare försökte den gode mannen övertala Lena att ta ett lån med hög ränta. Då fattade Marianne Wallgren, chef för boendestödet i Skara, misstankar.

– Vi fick svart på vitt att det var något fel, det var 39 procent i ränta, så då ringde jag den gode mannen och ifrågasatte det hela. Sedan rev vi lånehandlingarna och började granska Lenas ekonomi, säger hon till SVT Nyheter.

Hundratusentals kronor borta

Först då upptäcktes det att Lena blåsts på hundratusentals kronor. Hennes sjukersättning hade månad efter månad förts över till gode mannens konto, dessutom var arvet efter hennes far, 60 000 kronor, spårlöst borta.

När Lena fick en ny god man polisanmälde denne vad som hänt. Tingsrätten slog fast att den gode mannen gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Den gode mannen dömdes också för ytterligare ett fall, där hon stulit närmare 300 000 kronor från en annan kvinna.

SVT har i sin granskning gått igenom Länsstyrelsens samtliga inspektionsrapporter hos kommunernas överförmyndare, 2012-2015. Reportrarna upptäckte i länsstyrelsens slumpmässiga kontroller var det 26 miljoner kronor som inte redovisats, vilket innebär att det kan vara hundratals miljoner kronor som spårlöst försvunnit från utsatta människor i hela landet.

”Lättare att låta saker passera”

Jan Wallgren, överförmyndare i Skövde, bekräftar för SVT Nyheter att det inte görs så noggranna kontroller av gode män.

Anledningen är att man riskerar att de lämnar sina uppdrag.

– Det kan vara lättare att låta saker passera i stället för att bråka, eller man kanske inte lägger sig på riktigt en sådan noggrann nivå som man annars borde, för då riskerar man att mista gode män, säger han till tv-kanalen.

Personer som får gode män är de som behöver hjälp och stöd. De kan vara minderåriga, ha ett mentalt handikapp eller något annat som gör att de själva inte kan hantera sin ekonomi.

– De som har god man behöver verkligen en god man, som hjälper dem framåt, så att de ska få samma möjligheter som vi alla här. Och så blir det en annan effekt, motsatt verkan, säger Marianne Wallgren.

– Det är skrämmande.

Följ ämnen i artikeln