Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Dyrare med bag-in-box

Uppdaterad 2011-05-27 | Publicerad 2011-05-26

Systembolaget vill införa extra lådvinsskatt

Dyrare Systembolaget har tröttnat på mängdrabatten. Nu vill man höja lådboxvinet med 30 procent.

Skatten på lådvin kan höjas med 30 procent.

Systembolaget vill sätta stopp för den ”mängdrabatt” som man får för tillfället.

– Förslaget låter intressant, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD).

I regeringens senaste vårbudget föreslog de nya skattehöjningar på alkohol.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet gick då ut och sa att de ville att en flaska vin skulle bli tre kronor dyrare, en burk öl en krona dyrare och en 75 centiliters flaska starksprit 15–16 kronor dyrare, allt med start nästa år.

Vill höja mer

Bra, men inte tillräckligt bra, tyckte Systembolaget.

Enligt Dagens Nyheter vill de ha ytterligare skattehöjningar – speciellt på lådvin, som nu står för 60 procent av allt vin som säljs på Systembolaget.

Man vill höja skatten av alkoholpolitiska skäl.

”Mängdrabatt”

I sitt remissvar till vårbudgeten, som Dagens Nyheter tagit del av, föreslår ­Systembolagets vd Magdalena Gerger att regeringen utreder en särskild tilläggsskatt på lådviner för att ”den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

Systembolaget anser att man får en orimlig mängdrabatt när man köper boxvin, då man får vin motsvarande fyra flaskor, men till priset av tre.

– Rabatten uppmanar till köp av större volymer och alkohol är ingen vara som ska säljas med mängdrabatt, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till TT.

Får de sin vilja igenom kan priset på lådvin alltså höjas med upp till 30 procent.

Får mothugg

Men alla tycker inte att det är en bra idé.

Folkpartisten Carl B Hamilton, som sitter i Systembolagets styrelse, tycker inte att den föreslagna skattehöjningen är en bra idé. Den kommer från företagsledningen och har inte behandlats av styrelsen, påpekar han.

– Prispolitiken är bra som den är och jag tycker inte att den här skatteändringen ska genomföras. Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Carl B Hamilton till TT.