Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

USA vägrar lämna information om Hammarskjöld

Publicerad 2014-12-30

Expertpanel ska utreda Dag Hammarskjölds död på nytt

Dag Hammarskjölds död ska utredas på nytt.

När han dog i flygkraschen 1961 i Zambia fångade troligen USA upp radiotrafik.

Men den viktiga informationen vägrar fortfarande amerikanska myndigheter att lämna ut.

I natt antog FN:s generalförsamling den svenska resolutionen om att utreda Dag Hammarskjölds död.

En oberoende expertpanel ska undersöka nya bevis. Generalförsamlingen uppmanar samtidigt alla länder att tillkännage information som kan sprida nytt ljus kring dödsfallet, skriver TT. Samma efterlysning har FN-chefen Ban Ki-Moon tidigare gjort.

USA nekar begäran

Det finns oklarheter kring flygkraschen som den förre FN-chefen och hans stab dog i 1961, i det som nu är Zambia. Det har länge spekulerats i om det verkligen var en olycka.

Förra året blev en juristkommission klar och det var den som presenterade de nya bevisen. Den kom också fram till att det är troligt att USA snappat upp radiotrafik som kan ge mer information om vad som faktiskt hände.

Trots Ban Ki-Moons vädjan har USA nekat begäran om att offentliggöra informationen.

Per Thöresson, FN-ambassadör, säger till Sveriges Radio att Sverige visserligen fått information från USA, men att det inte är säkert att de fått se allt.

"Vittnesmål har aldrig tagits allvar"

Det finns också ytterligare omständigheter som bör undersökas på nytt, hävdar Per Thöresson.

– Dels är det dessa vittnesmål som aldrig riktigt har tagits på allvar. Dels finns det uppgifter om flygplan i närheten. Det finns en intervju med en numera avliden belgisk pilot som själv har sagt att han hade i uppdrag att försöka mota bort Hammarskjölds plan men av misstag råkade skjuta ner det istället, säger han till Sveriges Radio.