USA mörkar dokument om Dag Hammarskjöld

Uppdaterad 2013-09-10 | Publicerad 2013-09-09

Svart kan finnas hos amerikansk säkerhetstjänst

haag. Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har dokument om Dag Hammarskjölds död – som man vägrar att lämna ut.

– Två av tre dokument har hemligstämplats av NSA, säger Stephen Sedley, tidigare domare i brittiska Högsta domstolen.

– Det här stärker misstankar om CIA:s inblandning, säger Göran Björkdahl som forskat om Hammarskjöld.

Klockan 13.30 i dag släppte den så kallade Hammarskjöldkommissionen sin rapport i Haag i Nederländerna. Aftonbladet var på plats för att bevaka presskonferensen - där kommissionen slog fast att det nu finns nya bevis som bör få FN att återuppta den utredning om Hammarskjölds död som lades ned 1961.

– Vi anser att svaret finns inom räckhåll, säger kommissionären Stephen Sedley som tidigare varit domare i brittiska Högsta domstolen.

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog när hans flygplan kraschade utanför staden Ndola i nuvarande Zambia natten mot den 18 september 1961. Den officiella versionen har hittills varit att kraschen var en olycka.

Men de rapporter som tagits fram genom åren är fulla av oklarheter och motsägelser. Vraket hittades inte förrän efter 15 timmar, trots att det kraschat nära flygplatsen. Och en norsk FN-överste talade om att han sett ett kulliknande hål i svenskens panna.

Gömmer två dokument

I rapporten talar kommissionen om "en förbluffande frånvaro av några bandupptagningar" som radiokontakten Ndolas flygledartorn hade vid tiden för händelsen, samt den "påvisbara ofullständigheten" i loggböckerna.

Enligt kommissionen hade amerikansk personal radioövervakningsutrustning vid flygplatsen och det är "högst troligt" att all lokal och regional radiotrafik kring Ndola från natten mellan den 17 och 18 september 1961, när planet störtade, "följdes och spelades in av NSA och möjligen även av CIA".

Men när kommissionen ha försökt få ut dokument från USA:s övervakningsorgan NSA har man fått nej - med hänvisning till nationell säkerhet och att materialet fortfarande är hemligstämplat.

Det anser Sedley talar för en ytterligare utredning.

En av kommissionärerna, ambassadör Hans Corell, säger till Aftonbladet:

– Vi har gjort en framställning till NSA om dokument som rör avlyssning av flygtrafikskommunikation. De har uppgett att de har två dokument som stämmer med den beskrivningen, men de är sekretesskyddade. Varför, får du fråga NSA om.

"Möjlig CIA-inblandning"

Göran Björkdahl arbetar på Sida och var tidigare stationerad i Zambia, tidigare Nordrhodesia, där Hammarskjölds plan kraschade 1961. Han har sedan 1970-talet engagerat sig i fallet Hammarskjöld och Sedley uppgav under presskonferensen att Björkdahls forskning varit till stor nytta för kommissionen.

Björkdahl anser att NSA:s nekande till att lämna ut dokument är anmärkningsvärt.

– Det är synnerligen intressant. Det finns ett antal spår i utredningen som pekar på en möjlig inblandning av CIA. Det är inga tydliga bevis, men visst bör det utredas närmare. Och det här försvagar ju inte misstankarna.

Exempelvis har en tidigare NSA-agent framträtt och uppger att han lyssnat på ett band där en pilot talar in och beskriver hur han skjuter ned planet.

– Mannen var bevisligen NSA-anställd för 50 år sedan och säger det här är ganska starkt.

Dokument som framkommit i Sydafrika 1998, under Sanningskommissionen som upprättades efter avskaffandet av apartheid och leddes av Desmond Tutu, visar att CIA från USA, MI5 från Storbritannien och Syfafrikas säkerhetstjänst planerade att lägga en bomb i planet på den sista resan.

Fler dokument borta

– Tutu lämnade över dokumenten till sydafrikanske justitieministern och sedan dess har flera av dem försvunnit.

– Nu vet man inte om de här dokumenten är autentiska. USA och England säger att de är förfalskade av Sovjet, medan Sydafrika ännu inte uttalat sig, säger Björkdahl.

Även andra dokument, bland annat från National security archive i England, har försvunnit.

– Det är väldigt märkligt att gör det från officiella nationella arkiv.

Och flera svenska dokument om Hammarskjöld har hemligstämplats.

Aftonbladet besökte området där planet störtade i nuvarande Zambia i september 2012 och mötte ögonvittnen som kunde berätta om hur planet förföljts av jetplan och blivit beskjutet.

– Jag såg ett stort flygplan på väg mot väster. I samma stund kom två små jetplan som följde efter. Det stora planet hade träffats. Det brann kraftigt och störtade, sa vittnet Mama Kankasa.

KG Hammar:

Den tidigare ärkebiskopen KG Hammar är en av dem som är övertygad om att kraschen inte var en olycka. Han har lagt två år av sitt liv på att gräva i historien tillsammans med bland annat den brittiska forskaren Susan Williams. Tidigare hemligstämplade dokument har kommit fram och nya vittnen har trätt fram.

KG Hammar ingår i den kommitté som tillsatt ­juristkommissionen som nu har granskat det nya ­materialet. Han är på plats i Haag och räknar nu med att FN:s generalförsamling tar upp utredningen.Även en av de fyra kommissionärerna, ambassadör Hans Corell, tror att FN kommer återuppta utredningen:

– Det vore märkligt om man inte gör det när en så tung kommission uppmanar till det.

Läs hela rapporten här: