Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Bland offer och rebeller – här finns sanningen om MH17

Publicerad 2014-07-19

Hrabove. Världens blickar är riktade mot byn Hraboves grönskande fält – mitt bland blommorna ligger vrakdelar och döda kroppar.

Här ska en haveriutredning bevisa vad som hänt med Malaysia Airlines MH17 och de 298 döda passagerarna.

Men läget på platsen är spänt.

– Om ni inte lyssnar på mig så låter jag vapnet tala, säger Ilija, prorysk separatist.

Aftonbladets Niclas Hammarström och Kenan Habul vid vrakplatsen.

Sommarblommorna vajar på de böljande kullarna och de bördiga fälten sträcker ut sig mot horisonten.

Mitt i vetefältet ligger döda människor som ser ut som att de kramas.

Två män går igenom det knähöga sommargräset. Mellan sig bär de en bår och på den en svart sopsäck. Inuti ligger en av de 298 passagerarna som fanns ombord på MH17 som sköts ner över östra Ukraina för två dagar sedan.

Vi ser fler män och fler bårar.

Solstrålarna tränger igenom molnen och lyser upp pinnarna med vita tygstycken som vajar i brisen – vid varje ligger en människokropp. En kvinna i vit bh och gråa jeans ligger på sidan, det ser ut som att hon sover.

Jag räknar till 14 pinnar.

14 säckar prydligt uppradade

Kropparna har ännu inte blivit övertäckta, vissa bär tydliga spår av den våldsamma kraschen medan andra är nästan helt intakta. En bit bort är 14 svarta säckar prydligt uppradade vid sidan av asfaltsvägen. Ingen vet när de kommer att bärgas från åkrarna i närheten av byn Hrabove.

– Olycksområdet är 10 kvadratkilometer stort, säger en av soldaterna från den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk som döljer sitt ansikte bakom en svart rånarluva.

Bönder som bor i närheten har kallats ut för att hjälpa till, soldaterna låter dem inte prata med det 100-tal journalister som samlats på platsen.

Ilija, som presenterar sig som befäl på platsen, osäkrar sin kulspruta och riktar den mot himlen.

– Jag har sagt till er massor med gånger att gå längre bort, om ni inte lyssnar på mig så ska jag låta vapnet tala.

Journalisterna skingrar sig och backar för att göra plats för räddningsfordon. De kör förbi ett par gråa H&M-byxor i storlek 31, en liten röd hatt, en bärbar dator och massor med resväskor som ligger i gräset.

”Riskerar att underminera utredningen”

På vägen till olycksplatsen under eftermiddagen möter vi en kolonn av OSSE-bilar, de ska ha blivit bortjagade från platsen av soldater enligt uppgift. Oron är stor för vad som händer på platsen, och rykten om allt från plundring till bevisförstöring sprids över världen.

Malaysias transportminister Liow Tiong Lai är på väg till platsen och de har också skickat 30 utredare som ska hjälpa till i utredningen av vad som hänt planet. Landet har uttryckt en stor oro för att nedslagsplatsen har förstörts.

– Det finns indikationer på att viktiga bevis inte har bevarats på platsen. Att störa olycksplatsen riskerar att underminera hela utredningen. Agerande som hindrar sanningen om vad som hände med MH17 från att komma fram kan inte tolereras, säger transportministern under en presskonferens.

– Att misslyckas med att stoppa sådant agerande är ett svek mot de liv som gått till spillo.

”Ordern kom från Kiev”

Världsledarna – alla från Putin till Obama – är eniga om att en oberoende utredning måste genomföras och flyger in sina experter.

Men på platsen är det de proryska styrkorna som har kontrollen.

Befälet Ilija som håller en improviserad presskonferens svarar med en motfråga när någon undrar om rebellerna tillåter internationella hjälpinsatser:

– Vilken hjälp?

Vi befinner oss djupt inne i rebellkontrollerat område. Ryska gränsen ligger drygt tio mil bort. Från många håll i väst har misstankarna riktats mot de proryska separatisterna, någonting som Ilija bestämmt avfärdar.

– Ordern kom från regimen i Kiev, de vill bara svartmåla Folkrepubliken Donetsk, säger han.