Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hägglund (KD): ”Stor frustration”

Publicerad 2014-11-14

Partiledarna blev i morse informerade av ÖB och regeringen om kränkningen av svenskt territorialvatten.

Såväl Göran Hägglund (KD) som Jonas Sjöstedt (V) kallar kränkningen ”oacceptabel”.

– Det är väldigt allvarligt och fullständigt oacceptabelt att en främmande makt agerar inne på svenskt territorium, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

Samtliga partiledare blev i morse informerade av ÖB och regeringen om kränkningen av svenskt territorialvatten i Stockholms skärgård. Centerns Annie Lööf kommenterar uppgifterna i ett pressmeddelande.

- Att det har skett en kränkning av vårt territorialvatten är mycket allvarligt och helt oacceptabelt, skriver hon i meddelandet.

Lööfs allianskollega Göran Hägglund (KD) kommenterar informationen i ett inlägg på sin Facebook-profil.

– Återigen har Sveriges territorium kränkts av främmande makt. Detta är oacceptabelt. Jag känner en stor frustration över att det inte varit möjligt att fastställa kränkarens nationalitet, skriver han.

Lööf: ”Regeringen har skött detta på ett bra sätt”

Både Lööf och Hägglund uppger att de har stort förtroende för Försvarsmakten och på det sätt man har hanterat händelseförloppet.

– Jag har det största förtroende för Försvarsmakten och alla myndighetens medarbetares sätt att genomföra sina svåra och viktiga uppgifter. Regeringen ska också känna stöd i en situation där Sverige behöver stå samlat, skriver Hägglund.

- Utifrån den information vi fått bedömer jag att försvarsmakten och Regeringen har skött detta på ett bra sätt, skriver Annie Lööf.

Moderaternas Anna Kinberg Batra är inne på samma spår som Lööf och Hägglund.

– Vi delar regeringens bedömning om att det här är allvarligt och en oacceptabel kränkning. Jag tar det på stort allvar och har stort förtroende för arbete som Försvarsmakten gjort. Det här visar att vi måste fortsätta arbetet inte minst med stärkt incidentberedskap i ett oroligt närområde, säger hon till Aftonbladet.

– Jag konstaterar att man inte har kunnat säga vem som har gjort kränkningen. Jag har förtroende för Försvarsmaktens arbete. Nu gäller det att fortsätta följa den här situationen och fortsätta arbetet för ännu bättre incidentberedskap. 

Sjöstedt: ”Väldigt allvarligt”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tror att händelserna kommer att leda till debatt om framtidens försvar.

– Jag tror att det här kommer leda till en diskussion om incidentberedskapen och om prioriteringarna inom försvaret. Vi måste se till att förbandsverksamheten fungerar och att vi kan freda vårt eget territorium. Både till sjöss och i luften. Jag välkomnar den diskussionen. 

Hur reagerade du på det här?

– Det är väldigt allvarligt och fullständigt oacceptabelt att en främmande makt agerar inne på svenskt territorium.

Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson säger i en kommentar att partiet ser ytterst allvarligt på kränkningen.

– Vi ser lika allvarligt på den nedrustning som skett av svensk militär kapacitet för ubåtsjakt och kontroll av svenskt territorium. Försvarsmakten gör under givna förutsättningar ett storartat arbete, men minskade försvarsanslag har under en lång rad av år urholkad det svenska försvarets förmåga att hantera både kränkningar och andra militära uppgifter.