Tre bröder erkänner gruppvåldtäkt i Indien

Publicerad 2014-06-01

Dubbelmordet och gruppvåldtäkten på tonårsflickorna Murti och Pushpa har skakat världen.

Nu har tre bröder erkänt dådet.

Samtidigt tros den grymma händelsen ha kopplingar till landets system med människor indelade i kaster.

Tre män har erkänt att de gängvåldtagit och mördat två tonårsflickor i norra Indien i veckan, rapporterade polis på söndagen.

Två av männen greps redan i onsdags och en tredje man greps i lördags. De tre männen är bröder, skriver TT. Alla tre ska vara i 20-årsåldern, enligt AP.

Utvecklar fantombild

Samtidigt letar myndigheterna fortfarande efter ytterligare två misstänkta och enligt AP planerar nu polisen att gå ut med fantombilder av de två personerna.

Den grymma händelsen har än en gång kastat ljus på det utbredda sexuella våldet i landet, skriver AP.

De två flickorna kom från den fattiga byn Katra, 300 kilometer från Lucknow. Eftersom de inte hade några toaletter hemma sökte de sig till ett fält - där förövarna misstänks ha gett sig på dem.

Sedan flickorna hittats hängda från ett mangoträd i onsdags har hundratals upprörda bybor belägrat platsen med krav på att polisen hittar förövarna innan de låter myndigheterna ta ner flickorna. Indisk tv har visat bilder på bybor som sitter under de döda flickorna som hänger i vinden.

Djupt fattig by

Invånarna i den fattiga byn uppges livnära sig på jordbruk och har bara tillgång till elektricitet en timme om dagen.

De två flickorna, Murti och Pushpa, 14 och 15 år gamla, tillhörde båda en av de lägsta kasterna i Indien, Maurya, enligt The Independent. Det ska ha lett till att deras föräldrar först blev hånade när de anmälde flickornas försvinnande till polisen.

Samtidigt ska de de misstänkta förövarna komma från en relativt sett högre kast, Yadav, som ska ha kopplingar till polismyndigheten i delstaten. Enligt The Independent uppger bybor från lägre kaster att medlemmarna i Yadav-kasten alltid får medhåll av polisen om det uppstår en konflikt.

Kopplingar till kastsystem

Reuters uppger att det uppmärksammade fallet visar hur kvinnor från lägre kaster är särskilt utsatta för sexuellt våld.

– Medlemmar från dominerande kaster är kända för att använda sig av sexuellt våld mot kvinnor och flickor från lägre kaster som ett politiskt verktyg för bestraffning, förnedring och som ett uttryck för makt, säger Divya Iyer på Amnesty i Indien, enligt nyhetsbyrån.

Enligt polisutlåtanden ska flickorna ha varit vid liv innan de hängdes i träden utanför Katra.

ANNONS