Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kungen om prins Henriks död: ”Minns honom med stor värme”

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-02-14

Det råder sorg i det danska kungahuset efter att prins Henrik dött under tisdagskvällen.

Prins Henrik blev 83 år och avled med drottning Margrethe och parets två söner vid sin sida.

”Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns prins Henrik med stor värme”, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande.

Danmarks kungahus – och Danmark – har sorg.

Till sist gick det inte.

När såväl hela kungafamiljen som hans tre syskon i Frankrike, en efter en, kom till Rigshospitalet i Köpenhamn under helgen förstod alla att det handlade om dagar, kanske timmar.

Kronprins Frederik fick hastigt lämna OS i Sydkorea innan det ens börjat för att återvända hem till Danmark och sin svårt sjuke pappa.

Så snart han landat på dansk mark åkte han tillsammans med sin mamma, drottning Margrethe och sin familj till sjukhuset, för att besöka sin far.

Insjuknade i Egypten

”Prins Henriks tillstånd är dessvärre allvarligt försämrat”, skrev det danska kungahuset i ett pressmeddelande på fredagen.

Och kronprinsens plötsliga hemfärd underströk allvaret i det korta meddelandet.

Prins Henrik, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, las in på Rigshospitalet i slutet av januari.

Han insjuknade under ett besök i Egypten, dit han åkte i början av januari, för att hälsa på en god vän, hotellägaren Enan Galaly.

Den 28 januari flögs dock prins Henrik hem till Danmark och har sedan dess vårdats på sjukhus.

Det danska kungahuset uppgav då att prins Henrik drabbats av en tumör i vänster lunga. Tumören bedömdes dock som godartad.

Han ska dock även ha drabbats av lunginflammation.

Hela familjen var där

De senaste dagarna har den danska kungafamiljen besökt prins Henrik flera gånger, dock bara kortare stunder.

Vid 15-tiden på lördagseftermiddagen kom hela kungafamiljen samtidigt till Rigshospitalet, både drottning Margrethe, kronprinsparet, prins Joachim, prinsessan Marie och alla barnbarn.

Omkring 40 minuter var de på sjukhuset, innan de allihopa lämnade, först drottning Margrethe, sist prins Joachim och hans familj.

Under lördagen anlände även prins Henriks yngre syster, Catherine de Monpezat, som är nunna i Toulouse, till Köpenhamn för att besöka sin brors sjukbädd, och på söndagen anslöt hans två bröder Étienne och Jean-Baptiste.

Prins Henriks ville tillbringa sin sista tid på Fredensborgs slott – och flyttades dit på tisdagen.

Klockan 23.18 på tisdagskvällen avled han med drottning Margrethe och deras söner vid sin sida.

Det danska hovet meddelar har utlyst sorgeperiod i en månad framöver. Det innebär att medlemmarna i kungahuset inte deltar i officiella sammanhang och att de kommer att börja mörka kläder med sorgebindel på vänstra överarmen.

Begravningsceremonin kommer att ske i Christiansborg Slottskyrka, meddelar hovet.

Det kommer också vara möjligt för allmänheten att lämna sina kondoleanser i porten till det gula palatset på Amaliengade i centrala Köpenhamn från och med 20 februari.

– Han var en man med många kvalitéer, säger brodern Étienne de Monpezat till danska tidningen Ekstrabladet.

Sörjande människor lämnar blommor vid slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Grevinnan Alexandra: ”Tog allt vad han kunde av livet”

Grevinnan Alexandra, före detta svärdotter till prins Henrik och mor till prins Nikolai och prins Felix berättar för danska BT att de är i stor sorg och bedyrar att prinsen betytt mycket både för henne och sönerna.

– Vi är alla tre i stor sorg. Henrik var en människa med stor kärlek till livet. Han var en kultiverad och spontan människa. Jag älskade honom för hans lättsamhet och för att han var en sådan världsvan man som älskade livet och tog allt vad han kunde få av livet. Han var en stor inspiration för andra. Jag höll verkligen av honom mycket, säger grevinnan Alexandra via sin sekreterare Helle Von Wildenrath Løvgreen, enligt BT.

Danska statsministern: ”Smittande engagemang”

Danska regeringen kommenterar dödsbeskedet i ett pressmeddelande på Twitter:

”Prins Henrik har på ett förnämt sätt representerat Danmark. Hans engagemang var smittande och hans insikt enorm oavsett i vilket sammanhang han befann sig i”, står det i pressmeddelandet signerat Lars Løkke Rasmussen.

”Prins Henrik satte tydligt avtryck på världen genom hela sitt liv. Han var en mångfacetterad man med mod och skärpa. Han vågade sätta sig själv och sin person på spel och vägrade vara en åskådare till livet. Livet skulle levas och upplevas”, fortsätter Rasmussen.

Under dagen kommer det att flaggas på halv stång vid många myndighetsbyggnader, bland annat vid det danska justitiedepartementet, rapporterar Ekstrabladet.

”Minns honom med värme”

Det svenska kungahuset, som har nära kontakt med sina danska motsvarigheter, beklagar sorgen:

”Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att Prins Henrik har gått ur tiden. Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med Drottning Margrethe, Kronprins Frederik och Prins Joachim med familjer”, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande.

”Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns Prins Henrik med stor värme”.

Även i norska kungahuset råder sorg och både idag och under begravningsdagen kommer det att flaggas på halv stång.

– Våra tankar går till drottning Margrethe och den närmsta familjen vid prins Henriks bortgång. Våra kondoleanser går också till det danska folket, skriver kungafamiljen i ett pressmeddelande.

Sorgebetygelser kommer också från Frankrike, prins Henriks hemland. Emmanuel Macron skriver i ett pressmeddelande:

”Han har alltid velat främja den långa och betydelsefulla vänskapen mellan Frankrike och Danmark. Den alliansen bröts aldrig”.

Drabbades av flera hälsoproblem

Det var länge sedan prins Henrik syntes vid sin hustrus sida.

Drottning Margrethe är oerhört populär bland danskarna och även prins Henrik har varit mycket uppskattad och omtyckt, för sitt gemyt, sin kreativitet och sitt muntra kynne.

Men för två år sedan gick prins Henrik i pension.

Under förra året drabbades han av flera hälsoproblem och tvingades bland annat göra en kärloperation i högerbenet.

Och i höstas – efter ett antal obalanserade uttalanden, som att han inte ville begravas bredvid sin hustru – meddelade det danska hovet att han lider av demens, ett hårt slag för familjen.

"Det är med innerlig sorg som Hennes Majestät Drottningen har bett hovmarskalken meddela: Efter en längre tids utredning och senast en rad undersökningar under sensommaren har ett specialistteam vid Rigshospitalet nu kommit fram till att Hans Kungliga Höghet Prins Henrik lider av demens”, löd pressmeddelandet från danska hovet.

I somras firade paret sitt guldbröllop, privat.

Drottning Margrethe, som är kusin med Sveriges kung Carl XVI Gustaf, berättade också under hösten hur mycket hon saknade sin make vid sin sida på sina resor, men kände sig lugn och trygg med att han hade det bra och var på gott humör.

Prins Henrik föddes i Frankrike 1934 som Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, men ändrade sitt namn till Henrik när han gifte sig med Margrethe II av Danmark, som han träffade under sina år som diplomat i London på 1960-talet.

Prins Henrik blev 83 år.


BILDSPECIAL: Prins Henrik av Danmark 1934–2018