Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Sköt mot strippklubben – fångades på bild

Publicerad 2013-11-15

Misstänkt i förhör: "Jag köpte surströmming och hällde in i Privés bil"

Här fångas gärningsmannen på bild när han skjuter mot strippklubben Privé – och när han flyr från platsen.

Bilderna från övervakningskameran ingår i åklagarens bevisning mot fyra personer som åtalades idag.

Den 10 maj sköts flera skott mot Club Privé på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Ingen skadades. Polisen inledde jakten på den misstänkta gärningsmännen och en kunde gripas i slutet av maj. Efter det greps ytterligare tre till personer, inklusive den som misstänks vara huvudmannen bakom – den tidigare ägaren, Mille Markovic, 52.

Han åtalades idag för anstiftan till mordförsök.

Aftonbladet skrev i samband med gripandet om att Markovic, enligt en källa, greps av länskriminalen mitt i natten sedan de stoppat en skåpbil i västra Stockholm.

– Han låg gömd på golvet under en massa prylar, sa en person med insyn då.

Tvistemål i tingsrätten

Mille Markovic blev rikskänd som huvudkällan till boken Den motvillige monarken.

Under våren hamnade han i konflikt med sin tidigare affärspartner Michael Badelt som tagit över strippklubben Club Privé. Markovic hävdade att han äger halva klubben, medan Badelt hävdade att hela klubben var hans.

I Stockholms tingsrätt krävde Markovic via kronofogden Badelt på mångmiljonbelopp. I juni avgjordes ägarstriden – tingsrätten fastställde att Markovic, som då satt häktad, misstänkt för anstiftan av skottlossningen mot klubben – saknar ägarandelar i klubben.          

Idag åtalades han och tre till män i Stockholms tingsrätt, misstänkta för inblandning i dådet. Markovic och två till misstänks för anstiftan av försök till mord. Den fjärde mannen, en 25-åring, åtalas för försök till mord, grovt vapenbrott samt narkotikabrott.

Sabotage - med surströmming

En av de åtalade, en 39-årig man, uppgav i förhör att han, i samråd med Markovic, utfört sabotage på en av Club Privés bilar i april - genom att hälla i två burkar surströmming i bilens ventilationssystem. Enligt 39-åringen ville Mille Markovic att han skulle köpa "den bästa surströmmingen som finns".

Tre dagar efter att han köpt surströmming på Hötorget, åkte 39-åringen till Solvalla där bilen stod parkerad. Med sig hade han en konservöppnare och två burkar surströmming, vars innehåll han hällde in i ventilationen på bilens front.

Efter det ska Mille blivit sur för att de inte hört någonting om att bilarna har blivit saboterade, uppgav 39-åringen i förhör.

Gärningsmannen fångades på bild

I september besökte polisen surströmmingförsäljare på Hötorget, men lyckades inte spåra köpet, då "kassainslaget för surströmming var detsamma som för sill", står det i polisens förundersökning, som är på 1 400 sidor.

I den ingår också bilder från Club Privés övervakningskamera. På de suddiga bilderna syns en person som kommer gående,  ställer sig bakom en pelare i korsningen Valhallavägen/Birger Jarlsgatan och avvaktar i två minuter. Sedan försvinner han från kamerans synvinkel i två minuter.

Nästa gång har syns i bild är klockan 01.58. Mannen skymmer ansiktet med sin huva och avlossar första skottet mot klubben. Han avlossar tre till skott och flyr sedan från platsen i riktning mot Vanadislunden.