”Man höll tyst av plikt mot landet”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-22

Aftonbladet har pratat med kvinnan som avslöjade Israels organstölder

’HAR INTE VÅGAT BERÄTTA’ I fredags offentliggjordes en intervju med Yehuda Hiss, överläkare. Han bekräftar att han och hans kollegor tog hud, hornhinnor, hjärtklaffar och ben. Intervjun gjordes av Nancy Scheper-Hughes. Först nu väljer hon att gå ut med materialet. ”Jag har träffat kirurger som har plågats av dåligt samvete och velat berätta. Men de har inte vågat”, säger hon. 17 augusti 2009.

LOS ANGELES. Att armén tog organ utan medgivanden från anhöriga var en välkänd hemlighet i Israel.

Det hävdar Berkeley-professorn Nancy Scheper-Hughes i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

– Men av pliktkänslor mot landet och av rädsla för att bli svartlistad höll man tyst, säger hon.

När Aftonbladets kulturredaktion tidigare i år skrev om misstänkt organhandel ledde det till skarpa protester. Uppgifterna avfärdades som lögner och Aftonbladet anklagades för anti-semitisk propaganda.

”Högst informellt”

Men i fredags offentliggjordes en intervju med Yehuda Hiss, överläkare vid Israels rättsmedicinska institut Abu Kabir. Han bekräftar att han och hans kollegor tog hud, hornhinnor, hjärtklaffar och ben.

Organen togs från bland andra israeliska soldater och palestinier utan tillstånd från de anhöriga.

– Vi började samla in hornhinnor. Allt som gjordes var högst informellt, säger han i intervjun.

Han beskriver också hur han och hans kollegor försökte mörka ingreppen.

– Vi limmade ihop ögonen. Vi tog inte hornhinnor från familjer som vi visste skulle öppna ögonlocken, säger han.

”Har varit en svår tid”

Intervjun med Hiss gjordes av antropologen Nancy Scheper-Hughes i början av 2000-talet. Ändå är det först nu efter kritiken mot Aftonbladet som hon valt att gå ut med materialet.

– Det har varit en svår tid. Innan jag kunde gå ut med det ville jag bege mig till Israel för att få svar på de frågor jag hade.

Dit åkte hon i september, månaden efter Aftonbladets publicering. Då var tongångarna i samtal med myndighetspersoner betydligt annorlunda än när hon ställde samma frågor i början av 00-talet.

– Nu verkar alla ha accepterat att det här faktiskt pågick, säger hon.

Precis som Hiss skyller de inblandade på dåtidens luddiga lagar. Andra låtsas som om de inget visste om organstölderna som tros ha pågått i mer än tio år.

– Genomsnitts-israelen kanske inget visste. Men de välutbildade och de intellektuella kända till det här. Israeliska tidningar har till och med skrivit om det, säger hon.

Nancy Scheper-Hughes kallar förnekandet en osynlig munkavle.

– Jag har träffat kirurger som har plågats av dåligt samvete och velat berätta. Men de har inte vågat.

Åtalet lades ner

Hon säger att Hiss inte tycker att han gjorde fel och hon tror att många av hans kollegor kan ha resonerat på samma sätt.

Hiss tvingades sluta som chef för Abu Kabir 2004, efter anklagelser om organstöld. Åtalet mot honom lades ner, och han arbetar fortfarande som chefspatolog på institutet.

– Han gjorde det för sitt land, som patriot, och för armén. Han såg det som sin plikt och det var därför han kunde berätta det för mig, säger Nancy Scheper-Hughes.

Tror du att organ fortfarande tas från kroppar utan tillstånd från anhöriga?

– Jag vet inte. Det sägs att förfarandet upphörde år 2000 och att man nu alltid begär tillstånd.

Israels hälsoministerium säger i en kommentar till israeliska

TV2 att alla organ togs efter medgivande, samtidigt som man medger att riktlinjerna inte var helt tydliga på den tiden. Men de senaste 10 åren har verksamheten på Abu Kabir utövats i enighet med ”etiska regler och judisk lag”.