Atomubåt kallas in i sökarbetet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Franska militären: Det kommer att bli väldigt komplicerat

Med hjälp av den franska atomubåten Emeraude sätts nu in i sökandet efter det störtade Airbusplanets svarta låda. Om man hittar den så kan kanske gåtan om varför Flight 447 störtade i Atlanten.

Jakten på det havererade Air France-planets ”svarta lådor” intensifieras.

I går anlände den franska atomubåten ”Émeraude” till sökområdet för att hjälpa till.

– Det kommer att bli väldigt komplicerat och vi kommer att behöva mycket tur, säger Christophe Prazuck, talesman för den franska militären, enligt AP.

Den 73 meter långa franska attackubåten med en besättning på 68 personer anlände till sökområdet under onsdagen för att delta i jakten på flygplanets ”svarta lådor”, som innehåller data från det havererade planets sista flygning.

”Émeraude” ska med hjälp av sin sonar lyssna efter de signaler som de två svarta lådorna skickar ut under 30 dagar efter ett haveri.

”Mycket svårt”

Sökandet efter lådorna tros bli mycket svårt, uppger den franska militären.

– Det finns många oklarheter beträffande olycksområdet. Havsbotten är ojämn så det kommer att bli mycket svårt, säger Christophe Prazuck till France-Info, enligt AP.

Atomubåten ska finkamma ett område på 35 kvadratkilometer om dagen i jakten på den akustiska signal som de svarta lådorna skickar ut.

Om lådorna hittas kommer ”Émeraude” att skicka ut den obemannade mini-ubåten ”Nautile”, som hade en nyckelroll i sökandet efter vraket efter ”Titanic”, för att plocka upp lådorna.

USA har också skickat två så kallade ”Pinger locators”, som kan plocka upp de svarta lådornas signal från djup på ned till 6 100 meter, skriver AP.

Rutmönster

Den första locatorn laddades under gårdagen på ett nederländsk fartyg som hyrts in av Frankrike och som kommer att nå sökområdet på söndag. Ett andra nederländskt fartyg kommer att plocka upp den andra locatorn under helgen.

De två fartygen kommer att bogsera de amerikanska enheterna efter sig i ett rutmönster medan ett arbetslag på tio personer lyssnar efter de svarta lådorna.

Under tiden fortsätter bärgningen av kroppar och delar från den kraschade Airbus A330-200. Hittills har 41 kroppar från flygplanet – som hade 228 personer ombord när det havererade – hittats i Atlanten.

Kropparna flygs till Recife där arbetet med att identifiera dem pågår, skriver AP.