Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Obama besöker Skandinavien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

KÖPENHAMN

Köpenhamn på fem timmar.

Under tiden ska Barack Obama träffa drottningen, statsministern - och fixa OS till Chicago.

Aftonbladet.se bevakar presidentens första besök i Skandinavien.

Tidigt på fredagsmorgonen stängs luftrummet över Kastrups flygplats i Köpenhamn. Klockan 07.00 landar Air Force One och USA:s president Barack Obama sätter för första gången sin fot på skandinavisk mark. Han kommer inte av kärlek till Norden. Enda syfte: Hämta hem sommar-OS 2016 till Chicago.

– Chicago är redo, det amerikanska folket är redo, vi vill ha de här spelen, vi vill ha dem, sa Obama nyligen enligt ABC News.

”Älskar Köpenhamn”

Staden som har varit Barack Obamas hemort i över 20 år konkurrerar om spelen med Tokyo, Rio de Janeiro och Madrid. I Köpenhamn finns även Japans premiärminister Yukio Hatamaya, Brasiliens president Lula da Silva och Spaniens kung Juan Carlos på plats för att lobba för sina städer. Det hjälper inte.

Här i Köpenhamn är det den amerikanska presidentens ankomst som överskuggar allt. Hysterin smygstartade i onsdags när presidentens fru, Michelle Obama, landade på Kastrup. Även talkshow-stjärnan Oprah Winfrey är här för att tala väl om Chicago. I Köpenhamn i går var hon diplomatisk och pratade mest om Köpenhamn.

– Jag älskar Köpenhamn. Det är en så ren stad och jag älskar att folk känner sig så säkra här, sa Winfrey enligt danska tidningen Politiken.

Träffar kungafamiljen

Köpenhamn får vara en hur säker stad som helst. En amerikansk president går ändå inte säker någonstans. Barack Obama kommer att susa genom den danska huvudstaden i sin svarta limousin, "the beast" - odjuret. Fordonet beskrivs som en mindre stridsvagn i skepnad av en vanlig bil.

Klockan kvart i nio på fredagsmorgonen ska Barack och Michelle Obama göra sitt yttersta för att övertyga olympiska kommittén om att Chicago lämpar sig allra bäst som värdstad för OS, sommaren 2016. Därefter är det färdiglobbat och presidentparet skyndar vidare till slottet Christiansborg i centrala Köpenhamn. Där väntar Danmarks drottning Margrethe, hennes man prins Henrik och kronprinsparet Frederik och Mary.

– Jag vet inte vad de ska prata om, sa danska hovets presschef Lene Balleby tidigare i dag.

Flyger vid lunch

Hon var stressad för redan den här dagen var det lunch på slottet med Michelle Obama som mest spektakulära gäst. Oprah Winfrey var också bjuden.

Efter att ha hälsat på drottning med familj står Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen på Obamas lista. Rasmussen vill i första hand inte prata OS utan klimattoppmötet här i Köpenhamn i december och om läget i Afghanistan där många danska soldater finns på plats.

Vid 17-tiden i morgon börjar omröstningen om vilken stad som faktiskt ska få OS 2016. President Obamas reaktion missar vi. Air Force One lyfter från Köpenhamn redan vid lunch.