Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringen i krismöte efter valet i Thüringen

Publicerad 2020-02-06

AFD:s Thüringenordförande Björn Höcke, till höger, skakar hand med liberala FDP:s Thomas Kemmerich efter att denne valts till ministerpresident i delstaten.

En dag efter att han överraskande utnämnts till ministerpresident i tyska Thüringen lämnar liberala FDP:s Thomas Kemmerich posten.

Kemmerich valdes med stöd av främlingsfientliga AFD, något som fått förbundskansler Angela Merkel att tala om "en dålig dag för demokratin" och regeringspartnern SPD att kalla till krismöte.

– Detta är oförlåtligt och resultatet måste upphävas, kommenterade Merkel vid en presskonferens under ett pågående besök i Sydafrika.

Valet av Thomas Kemmerich, från liberala FDP, till den högsta politiska posten i delstaten Thüringen möjliggjordes av att både Merkels kristdemokratiska CDU och AFD ställde sig bakom honom i onsdagens omröstning. Därmed segrade Kemmerich – med en rösts marginal – framför kandidaten från vänsterpartiet Die Linke som är delstatens största.

Det är första gången en ministerpresident kommit till makten med stöd av AFD.

– Det är kontroversiellt eftersom ett stort tabu har brutits inom den tyska politiken. Det har funnits en princip bland borgerliga partier om att inte samarbeta med AFD, säger Thomas Sommerer, Tysklandsexpert och statsvetare vid Stockholms universitet, till TT.

Kemmerich avgår

Redan under torsdagseftermiddagen vek sig Kemmerich för den häftiga kritiken och aviserade sin avgång.

– Vi har beslutat att ansöka om att delstatsparlamentet ska upplösas. Vi vill ha nyval för att tvätta bort fläcken från AFD:s stöd för ministerpresidentposten, säger han under en presskonferens.

Kemmerich utnämning kom till synes som en överraskning. AFD:s ledamöter valde att rösta på honom i stället för sin egen kandidat, något Kemmerich i ett försök att distansera sig från det främlingsfientliga partiet kallade ett "bedräglig trick".

Men enligt Sommerer finns indikationer på samordning bland partierna som stödde honom.

– Det är oklart hur planerat det här samarbetet var, men det finns tecken på att det inte var helt spontant.

Historisk parallell

Efter att Kemmerich valts demonstrerade tusentals sent på onsdagen i bland annat Berlin, Frankfurt och Thüringens delstatshuvudstad Erfurt.

AFD företräds i Thüringen av Björn Höcke som väckt starka känslor genom att bland annat uttala sig nedlåtande om Förintelsemonumentet i Berlin. Att det är just i den delstaten AFD nu agerat kungamakare ger dessutom händelsen ytterligare en dimension.

– Den historiska parallellen är viktig. Det var i Thüringen som borgerliga partier och nationalsocialisterna år 1924 för första gången samröstade för att bli av med en vänsterregering. Och nu ser det ut som att borgerliga partier återigen tycker att en vänsterregering är sämre än att samarbeta med AFD, säger Sommerer.

Krismöte i Berlin

Socialdemokratiska SPD, som styr Tyskland i koalition med Merkels CDU, menar att utvecklingen i Thüringen är allvarlig nog att påverka regeringssamarbetet.

– Vi kan inte fortsätta som vanligt utan att lösa det här problemet, dundrar partiledaren Norbert Walter-Borjans.

På lördag möts regeringspartierna för ett krismöte i Berlin.

Ett möte där stämningen sannolikt kommer vara beroende av händelseutvecklingen i Thüringen. Kemmerich ansökan om att upplösa delstatsparlamentet måste bifallas av två tredjedelar av ledamöterna. Om AFD röstar mot nyval måste CDU rösta för.

Men CDU:s ledare i delstaten, Mike Mohring, motsätter sig nyval. Han har hittills slagit ifrån sig kritiken om att ha släppt in AFD i värmen med motiveringen att hans kristdemokrater inte kan ta ansvar för hur andra partier väljer att rösta.