Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ryskt tv-team erbjöd Rinkebyungdomar pengar för att ställa till med bråk

Uppdaterad 2017-03-07 | Publicerad 2017-03-06

Ett ryskt tv-team ska ha erbjudit ungdomar i Rinkeby pengar för att ställa till med bråk framför kameran.

Det rapporterar den danska radiokanalen Radio24syv.

– De kom fram till oss och sa att de ville se lite ”action”. De ville betala oss 400 kronor, säger Rinkebybon Mohammed till kanalen.

Ett team från en rysk tv-kanal ska nyligen ha varit i Stockholmsförorten Rinkeby. På plats ska teamet ha teamet ha försökt förmå personer att ställa till med bråk genom att betala dem pengar.

Det rapporterar danska Radio24syv. Två av varandra oberoende personer bekräftar att det ryska tv-teamet ska ha sagt att de var beredda att betala 400 kronor om ungdomar bjöd på lite ”action”.

– Medan vi snackade med dem kom polisen fram till oss. Vi ville inte göra något av det där som de sa, men när polisen kom sa de ryska journalisterna att det var vi som hade sagt att vi kunde visa dem lite bråk för 400 kronor, säger Rinkebybon Mohammed till kanalen.

Reportage i ryska NTV

Mohammed, som vill vara anonym, berättar att han inte vet vilken tv-kanal ryssarna kom ifrån, men några ryska medier har rapporterat från svenska förorter den senaste tiden, bland annat tv-kanalen NTV.

I reportaget från NTV, där SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson medverkar, får tittarna bland annat veta att migrationen har ”gått alldeles för långt”. Polisen Peter Springare och den högerextrema organisationen ”Soldiers of Odin” framställs som hjältar i inslaget. Vidare rapporterar man att även den amerikanska presidenten Donald Trump ses som en stor hjälte av många svenskar.

Polisen i Västerort har hört talas om händelsen med ryssarna.

– Men vi kan inte bekräfta att det faktiskt har hänt, säger Mats Eriksson, pressansvarig på Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Rinkeby har den senaste tiden uppmärksammats ordentligt. Först kritiserade USA:s president Donald Trump den svenska flyktingpolitiken och hänvisade till en dokumentär om Stockholmsförorten.

Liknande under Sovjettiden

Kort efter det utbröt det oroligheter i Rinkeby med bilbränder och stenkastning mot polis.

Den amerikanska frilansjournalisten Tim Pool var också i Rinkeby och målade upp en bild av att området var mycket oroligt.

– Maskerade män skrek efter oss, sa han till SVT nyheter.

Mats Eriksson på Stockholmspolisen säger att Tim Pools bild av Rinkeby var kraftigt överdriven.

– Han var ganska provokativ när han var där och ville skapa sin bild, säger Eriksson.

Rysslandsexperten Jan Leijonhielm, tidigare chef för Rysslandsstudierna på Försvarets forskningsanstalt FOI, är inte förvånad.

Han säger att medierna ofta förde fram liknande rapporter under Sovjettiden.

– Man fick ofta den här bilden i propagandan i Sovjetunionen. Alltså att det var ordning och reda på hemmaplan medan det var rörigt och farligt i väst.

”Smutskastning och förlöjliganden”

– Sverige har tidigare spelat en mer positiv roll i rysk media men på senare tid är det ofta smutskastning och förlöjliganden. Man målar ofta upp bilden av en russofobisk, paranoid stat, säger Jan Leijonhielm.

Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller med.

– Vi ser ett mönster där det finns ett negativt narrativ om Sverige, säger han.

Tofvesson menar att rapporteringen kan få negativa konsekvenser.

– Dels kanske ingen vill komma hit och dels påverkar det utrikespolitiken. Man försvagar handlingsfriheten genom att ifrågasätta, säger han.

NTV: ”Återkom i morgon”

Aftonbladet når Mikhail Vyshnikov, redaktör på NTV, för att ställa frågor om deras reportage från Rinkeby.

Redaktören vill inte diskutera innehållet när det står klart för honom vilket inslag det handlar om.

– Du får återkomma imorgon så ska jag ge dig numret till en ansvarig utgivare, så kan du framföra alla klagomål direkt till honom, säger Vyshnikov till Aftonbladet.