Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hamasraketer mot Tel Aviv – två skadade

TT-AFP

Uppdaterad 12.02 | Publicerad 05.41

Räddningspersonal på platsen där en raket från Gaza träffade Kfar Chabad nära Tel Aviv på måndagen.

Hamas har avfyrat flera raketer mot Israel från Gaza, bland annat mot Tel Aviv, uppger Israels militär.

De första nådde Israel bara minuter efter att dagens högtidlighållande av offren för förra årets 7 oktober-attacker inletts. Samtidigt fortsätter Israels attacker mot Gaza.

I ett uttalande tar Hamas väpnade gren på sig raketerna, som uppges ha riktats mot ”fiendesamlingar” vid gränsövergångarna i Rafah och Kerem Shalom samt kibbutzen Holit nära Gazas södra gräns.

En stund senare sade sig Hamas även ha avfyrat raketer mot Tel Aviv-området. En av dem slog ned i Kfar Chabad nära Tel Aviv, där två kvinnor i 30-årsåldern enligt tidningen Haaretz skadades av splitter.

Merparten av projektilerna sköts dock ned, uppger Israels militär. Militären meddelar samtidigt att de attackerat avfyrningsplatser och ”underjordisk terroristinfrastruktur” i Gaza under natten.

Israel: Evakuera söderut

I en redovisning över krigsåret som gått uppger Israel att de bombat över 40 000 platser i Gazaremsan sedan den 7 oktober i fjol. På måndagen uppmanar Israels militär invånare i Beit Hanoun, Jabalia och Beit Lahia i norra Gaza att lämna sina hem och evakuera söderut, till den så kallat ”humanitära” zonen i al-Mawasi.

”Israels militärstyrkor opererar intensivt i området”, heter det i ett uttalande enligt Haaretz.

Tidigare på måndagsmorgonen uppgav Israel att en av deras soldater dödats vid gränsen mot Libanon.

Över 700 döda

Det är den senaste rapporterade förlusten sedan förra veckans inledning av markinvasionen mot Hizbollahkopplade mål i Libanon. I onsdag uppgav Israel att åtta av deras soldater dödats i strider där.

Totalt har 726 israeliska soldater dödats det senaste året, enligt Israel, drygt hälften av dem redan under Hamasattacken som blev startskottet på kriget.

Sent på söndagskvällen sköt Hizbollah flera raketer från Libanon mot en militärbas söder om Haifa i norra Israel, enligt uppgifter från rörelsen. Som en följd av attacken skadades minst sex personer i Haifa och Tiberias, rapporterar israeliska medier.