Finland kan skynda igenom skarp gränslag

TT

Publicerad 2024-07-12 09.06

En stoppskylt vid en av Finlands gränsövergångar till Ryssland, mellan Imatra och ryska Svetogorsk. Arkivbild.

Finland kan skriva om lagen så att personer som vill söka asyl i landet vid behov ska kunna avvisas på direkten. Riksdagen i Helsingfors ska under fredagen rösta om en skärpt och kritiserad undantagslag.

Avvisningslagen motiveras som ett nödvändigt försvar mot rysk hybridkrigföring. Under det senaste dryga året har mängder av migranter dykt upp vid övergångar längs Finlands östra gräns – människor som bedöms ha blivit aktivt slussade dit från ryskt håll.

Lagen är en så kallad undantagslag som ska ge möjlighet till tidsbegränsade överträdelser av grundlagen. För att ett sådant avsteg från grundlagen ska kunna göras i närtid så sker lagstiftningen i ett brådskande format – vilket kräver stöd från fem sjättedelar av riksdagens ledamöter, minst 166 av de totalt 200.

I sista led har mycket hängt på finlandssvenska och liberala Svenska folkpartiet, som på torsdagen meddelade att nio av partiets tio riksdagsledamöter kommer att rösta för. Därmed tyder mycket på att lagen kommer att röstas igenom, om det inte är många ledamöter som avviker från partiernas linjer.

Att inte låta människor söka asyl strider mot grundläggande rättigheter i såväl finländsk lag som EU-rätt. Jurister och kritiker har påpekat att EU-kommissionen hypotetiskt kan dra Finland inför rätta och utdöma stora ekonomiska straff om lagen införs. De pekar på Ungern, som dömts att betala ett miljardbelopp för att ha inskränkt asylrätten, även om landet gjort det av andra skäl.

Den finländska riksdagens sammanträde inleds vid klockan 11 svensk tid.