Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Oppositionspolitiker gripen i Kambodja

TT-AP

Publicerad 2024-05-11

Kambodjas premiärminister Hun Manet, son till tidigare premiärminister Hun Sen som satt vid makten i nästan 40 år. Arkivbild.

Ledaren för ett nybildat oppositionsparti i Kambodja har gripits anklagad för att ha ”uppmanat till social oordning”, enligt hans advokat.

Det är det tredje rättsfallet mot kritiker till premiärminister Hun Manets styre den här månaden.

Sun Chanthy bildade partiet vars namn på svenska översätts till ungefär Nationell styrka förra året. Han greps på torsdagen då han kom hem från en resa till Japan, där han träffat kambodjanska exilarbetare. I sitt anförande till dem ska han ha kritiserat den sittande regeringen. Uttalandet lades sedan upp på sociala medier. Kambodjas justitiedepartement uppger att Sun Chanthy gripits för att ha ”förvridit information”.

För bara några dagar sedan dömdes en fackledare till 18 månaders fängelse för uttalanden han gjort på sociala medier. Tidigare i maj fastställdes en två år lång fängelsedom mot en annan framstående fackledare, anklagad för brott begångna under en strejk.

Kambodjas regering har länge anklagats för att använda rättssystemet för att slå till mot kritiker och politiska motståndare. Flera politiska partier som utmanat styret har upplösts av domstolar eller fått sina ledare fängslade och trakasserade.

ANNONS