Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Karismatisk profil portas politiskt i Thailand

Publicerad 2024-08-07

Kao Klais frontfigur Pita Limjaroenrat (som tvingades avgå som partiledare i september förra året). Arkivbild.

Thailands konstitutionsdomstol upplöser landets största oppositionsparti Kao Klai. Partiet storsegrade i valet förra året men släpptes inte fram till regeringsmakten.

Kao Klai, som gick till val på att lätta på landets strikta majestätslagar, förlorade tidigare i år ett mål i konstitutionsdomstolen. Där slogs det fast att löftena att göra om majestätslagarna utgjorde ett försök att störta den thailändska monarkin och partiets företrädare förbjöds att fortsätta driva en sådan politik. Därefter tog valmyndigheten emot yrkanden om att partiet därtill bör upplösas.

Amnesty: Ohållbart

Domslutet innebär också att partiets ledargestalter beläggs med ett förbud som innebär att de inte får vara politiskt aktiva under de kommande tio åren. Bland dem finns den karismatiske tidigare partiledaren Pita Limjaroenrat, skriver AP.

”Konstitutionsdomstolens avgörande om att låta upplösa Framstegspartiet är ett ohållbart beslut som avslöjar myndigheternas totala brist på respekt för de mänskliga rättigheterna, skriver Deprose Muchena, senior chef vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Riggat system

Militären tog makten i Thailand genom en kupp 2014 och lät senare införa ett politiskt system som är klart riggat i dess favör. Partier som utmanar det militära och monarkistiska etablissemanget har även tidigare blivit ogiltigförklarade på olika vis.