Tegnells förklaring: Därför dröjer lättnaderna
Uppdaterad 2021-04-02 | Publicerad 2021-03-31
Folkhälsomyndigheten vill inte att regeringen lättar på restriktionerna förrän i maj.
– Med tanke på utvecklingen är det inte rimligt att göra förändringar som gör det enklare för folk att träffas, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.
Vi skulle ha sluppit de nuvarande pandemirestriktioner den 11 april – alltså om mindre än två veckor.
Nu har Folkhälsomyndigheten, FHM, ändrat sig. De bedömer att lättnader inte är möjliga att genomföra om bara ett par veckor. Därför bad myndigheten i går regeringen att behålla restriktionerna till den 3 maj – förutsatt att läget då har förbättrats.
Orsaken är att smittan ökar i världen, i Europa – och här hemma.
– Även i Sverige har vi en liknande utveckling med återigen ganska kraftig ökning, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på myndigheternas pressträff i går.
– Vi har tidigare varit inne på att de lättare restriktionerna skulle kunna införas 11 april. Men med tanke på utvecklingen är det inte rimligt att göra förändringar som gör det enklare för folk att träffas.
”Hamna inte i frestelsen”
Att vänta i ytterligare tre veckor spelar ingen stor roll i praktiken. Det viktigaste är att människor inte ska börja slappna av när läget är fortsatt allvarligt, menade Tegnell.
På presskonferensen ställdes frågan om pandemitrötthet, att viljan att följa rekommendationer och regler minskar.
– Jag förstår det, vi har levt med det här i mer än ett år. Men signalen är att inte hamna i frestelsen att gå ut och träffa massa människor som man inte måste träffa, i ytterligare ett antal veckor, sa Tegnell.
– Vi förstår att alla är väldigt trötta på det här nu. Men vi behöver kämpa en tid till.
Stegvis öppning
Socialminister Lena Hallengren (S) gav i går en skriftlig kommentar till FHM:s förslag:
”Regeringen strävar efter att Sverige ska kunna öppna upp samhället stegvis när så bedöms lämpligt. Men nu är vi i ett allvarligt läge där smittspridningen ökar. Folkhälsomyndigheten har inkommit med en hemställan om att regeringen bör avvakta med att gå fram med de nya förändringarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, på grund av smittläget och belastningen på sjukvården”, skrev hon till TT.
Den stegvisa öppning av samhället, som Lena Hallengren nämner, kan ske när smittan avtar i takt med att fler blir vaccinerade. Planen har tagits fram av regeringen och ett antal myndigheter. I förrgår lämnade Folkhälsomyndigheten in ett förslag på hur samhället ska kunna öppna upp i flera olika steg. Dagens Nyheter har tagit del av planen.
I förslaget delas smittspridningen in i tre nivåer:
- Tre är den högsta. Där befinner vi oss i dag.
- Två är när smittspridning är en relativt låg nivå som sjukvården klarar av att hantera.
- Ett betyder liten samhällssmitta och få covidpatienter på sjukhusen.
Vilka åtgärder som kan trappas ner eller tas bort beror på vilken nivå vi befinner oss i, skriver DN.
Planen omfattar bland annat allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och kulturverksamheter som museer och konsthallar. Förslaget lämnades till regeringen den 22 mars. Det finns dock ingen tidsplan för när Sverige kan tänkas trappa ner till nivå två eller ett. Och ännu har inte regeringen svarat, enligt DN.
– Vi är ganska säkra på att vi kommer att få ett bättre läge inom det närmsta halvåret i och med vaccinationerna, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM till DN.
Men hon betonar samtidigt det allvarliga läget.
– Vi behöver hålla i och följa rekommendationerna även om vi tittar framåt och tror på ljusare tider framåt sommaren, säger hon till DN.