Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Uppgifter: USA spionerade på Saab – sökte efter Gripen

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-15

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på Saab och sökt specifikt efter information om stridsplanet Gripen.

Detta enligt en visselblåsares hemliga rapporter från 2015 som Danmarks radio fått tag på.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ska enligt DR ha använt sig av ett samarbete med danska försvarets underrättelsetjänst, FE, (Forsvarets Efteretningstjenste) för att spionera på myndigheter och privata företag i dels Danmark, men även Sverige och andra länder.

Enligt topphemliga rapporter har NSA tankat ner informationen från danska fiberkablar, utan den danska underrättelsetjänstens vetskap. Det bekräftar även flera källor till DR, som talar under löfte om anonymitet:

– NSA har använt kabelsamarbetet för riktad spionering mot Danmarks närmaste allierade och tidigare också mot danska intressen och mål, säger en källa.

– NSA använder samarbetet med FE för att spionera på danska mål. Det upptäcker en anställd som går till cheferna med den kunskapen, säger en annan.

JAS 39E Gripen på en uppvisning på F17 i Kallinge.

Sökt efter Gripen

Den amerikanska underrättelsetjänsten har via fiberkablarna, som finns nergrävda till sjöss, fått tillgång till mejlkorrespondens, webbläsarhistorik och chattkonversationer som inte finns tillgängliga på andra vis. Kablarna passerar Danmark, men innehåller global information. Med hjälp av det avancerade spionprogrammet Xkeyscore går det att söka direkt på nyckelord som passerar kablarna.

JAS 39 Gripen i julgransformation.

Under tiden som spionaget pågått var Danmark i processen att upphandla nya stridsflygplan. Saabs Gripen var då med i förhandlingarna, vilket skulle kunna innebära att de amerikanska spionerna fått tillgång till otillbörlig information om Gripen-programmet. Enligt visselblåsaren har NSA gjort direkta sökningar på just Gripen.

– Enligt dansk lag får en utländsk underrättelsetjänst naturligtvis inte spionera på Danmark på det sättet att du får insikt i militär information eller politiskt känslig information, säger  Jørn Vestergaard, professor emeritus i straffrätt vid Köpenhamns universitet till DR.

En källa till radion uppger att NSA ville lägga näsan i blöt just inför Danmarks nya upphandling av stridsflygplan. Fastän den danska försvarskoncernen Terma uppges ha varit mål för spioneriet pekas även Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och Nederländerna ut i den topphemliga rapporten från 2015.