Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Pehrson om koranbränningen: I Sverige får man skända

Publicerad 2023-01-24

Erdogan har sagt att han inte kommer att stödja Sveriges Natoansökan.

Detta på grund av protesterna som uppstått i Turkiet efter Rasmus Paludans koranbränning.

– Det måste få smärta att se aktioner som utmanar mig som människa, oavsett min religion, ställning eller politiska uppfattning, säger L-ledaren Johan Pehrson.

Rasmus Paludan tände eld på en koran nära turkiska ambassaden i Stockholm – och Turkiet rasade.

Efter protester utanför svenska ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul, där svenska flaggor har bränts, lät president Erdogan meddela att han inte kommer att stödja Sveriges Natoansökan.

Johan Pehrson i riksdagen på tisdagseftermiddagen.

”Tror att Sverige blir medlem”

Liberalernas ledare Johan Pehrson berättar hur han ser på koranbränningen.

– I Sverige får man skända. Man får förklara med sitt kraftigaste uttryck hur illa man tycker om en religion, om man inte angriper en person och ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller förtal, sa han när han mötte reportrar i riksdagen på tisdagen.

Han tycker att Erdogans besked är bekymrande, men säger att tiden får ha sin gång.

– Vi ska lyssna noga på vad de säger, både officiellt och inofficiellt. Jag tror att Sverige kommer bli medlemmar i Nato och jag hoppas att vi blir det så fort som möjligt. Men jag kan notera att vi inte riktigt möts just nu.

”Utgår från att alla partier står upp för grundlagen”

Statsminister Ulf Kristersson har sagt att han har förståelse för muslimer som känner sig kränkta av handlingen. SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat hans uttalande en ”undfallenhet gentemot islamistiska krafter”.

S-ledaren Magdalena Andersson säger till SvD att ”ett öppet ordkrig mellan statsminister och partiledare inte är hjälpsamt i den här situationen”,

Pehrson är inte lika bekymrad.

– Jag tror inte att oenigheten är så stor i sak, jag utgår från att alla partier i Sveriges riksdag står upp för den svenska grundlagen, säger han.

Den som betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd var Chang Frick, som bland annat är programledare i SD-kanalen Riks.

På frågan om det är ett problem att en person med koppling till SD gjort detta svarar Pehrson:

– Jag kan inte kommentera vad Chang Frick gör för då skulle man bli yr i huvudet.

Andersson: Regeringen kan inspirera till fler aktioner

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson säger till SvD att hon tycker att situationen är väldigt allvarlig.

Magdalena Andersson (S).

– Det är uppenbart en upptrissad stämning, och vi är inte ett steg närmare ett Natomedlemskap.

– Regeringen måste hålla huvudet kallt och tänka igenom noga hur man ska göra och vilka uttalanden man gör, fortsätter hon.

Hon säger att hon tror att regeringens agerande, till exempel efter den upphängda Erodgan-dockan, kan inspirera till fler aktioner som vill skada Natoprocessen.

Billström räknar med gemensamt Natointräde

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterade kort Erdogans besked i går kväll i ett sms till Aftonbladet:

”Jag kan inte kommentera uttalandet i kväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap”, skriver han.

Utrikesminister Tobias Billström (M)

På tisdagen sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i en tv-intervju med Yle att det kan bli aktuellt för Finland att överväga att gå ensamt vidare i Natoprocessen.

Men den svenske utrikesministern räknar med ett gemensamt Natointräde.

– Ja, det är jag fullständigt övertygad om. Det finns väldigt många goda skäl till detta, säger Billström till svenska medier i Bryssel enligt TT.

Följ ämnen i artikeln