Polisen om rånet mot 8-åringen: ”Det är helt åt helvete”
Publicerad 2020-01-05
Åttaåringen var på väg hem från skolan när fem maskerade personer dök upp och rånade honom under knivhot.
– Det är helt åt helvete att man går på en så ung person, säger Marcus Warneby vid Nackapolisen.
Nu har det gått två år och ingen har dömts för brottet.
Det var vid 15.30-tiden en måndag i januari 2018 som den åttaårige pojken var på väg hem från skolan. Han skulle bli hämtad av sin mamma, men hann knappt 30 meter från skolan innan han stoppades av fem maskerade personer. De hotade pojken med kniv och tog hans mobiltelefon. Sedan sprang de iväg.
Pojken gömde sig bakom busskuren tills mamman kom dit. Hon ringde polisen och pojken fick berätta om rånet i förhör. Familjen blev kontaktade av kommunen och polisen drog snabbt i gång en utredning samt efterlyste vittnen till händelsen.
Pojkens pappa, Nicholas Jessen, tyckte att händelsen var väldigt allvarlig att bestämde sig att öppet berätta om det. Han skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook och även talade ut i tidningar om rånet. Han uppmanade alla aktörer i samhället att samverka för att lösa problemet.
Rånet fortfarande ouppklarat
Nu har det gått två år och ingen har dömts för rånet.
– Det är ju tråkigt så klart. Men jag förstår ju att det är komplicerat att hitta teknisk bevisning, leta på kameror efter några killar som ser ut som vilka tonåringar som helst som dessutom är maskerade. Jag förstår svårigheterna i det, säger Nicholas Jessen.
Marcus Warneby vid Nackapolisen säger:
– Den förundersökningen gav inte någon skäligen misstänkt i slutändan. Vi gjorde massa med åtgärder med dörrknackningar och var på plats eftersom det var så speciellt att han var så pass ung den här pojken.
Han berättar att var det en stor rånvåg runt Nacka forum under den perioden:
– Där hade vi ett gäng som som vi hämtade in och som det även blev fällande dom på. Men vi kunde aldrig knyta något samband mellan dem och den här åttaåringen.
Han fortsätter:
– Att man går på en åttaåring är helt åt helvete. Så får det så klart inte vara. Jag tänker att till och med i de kretsar där man tycker att personrån är någon coolt och något man ska utföra så sticker det ut bland dem. Det är ovanligt att så pass unga målsägande blir rånade och jag tror inte att man får någon glorifiering bland polarna om man håller på med sådana saker.
Pappan: Alla måste ta ansvar
Nicholas Jessen sa redan 2018 sa att alla aktörer måste ta krafttag.
Nu ser man en rejäl ökning i antalet anmälda rån mot unga. Vad tänker du om det?
– Jag tror att vårt skolväsende och socialtjänst har ett ansvar när föräldrarna sviker. Polisen och skolan ser ju tidiga varningsklockor, väldigt tidigt. Då gäller det ju att sätta in insatser annars kommer det ju troligtvis att gå utför för de här stackars barnen, säger han.
– Jag tror att när polisen väl är på plats då kan de göra väldigt bra men jag tycker att allt som händer innan är det stora problemet. Alltså polisens förebyggande arbete i samråd med socialtjänst, med skola, med föräldrar. Det är där problemet ligger. Innan de här killarna begår grova rån, alltså väpnade rån när de är 15-17 år. Det är ju då man behöver sätta in insatser. Har det gått så där långt då är det redan försent. Det spelar ingen roll om du har fem miljarder poliser, du kommer ändå ha samma problem.
Vad säger du till dina barn? Hur pratar ni om detta?
– Vi försöker väl ändå att säga att de inte ska gå på vissa ställen… kan ni gå med kompisar så gör det. Man behöver inte ha de dyraste kläderna. Flasha inte med mobilen. Det är egentligen rätt sjukt att man måste säga det.
Vad hände efter rånet?
– Det var en ganska lång period med utredningsarbete. Det tog nog tre månader innan vi fick veta att de hade lagt ner utredningen för de hade inget att gå på.
Hur reagerade ni på att det var nedlagt?
– Rånen upphörde i Nacka efter att några killar dömts för andra brott. Jag kände att då har vi iallafall fått bort några. Men det är klart att hade någon dömts för rånet på min son så hade det känts lite bättre, marginellt tror jag.
200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.
SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER
- Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
- Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
- Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
- Du har alltid rätt till källskydd.