Johansson kan bli jobbgeneral i EU
Publicerad 2019-09-09
Sverige skickar arbetsmarknadsministern till EU-kommissionen. Då gissas allmänt på att arbetsmarknaden blir Ylva Johanssons ansvarsområde under nya chefen Ursula von der Leyen.
Slöseri, tycker Moderaterna, som föredrar en annan roll.
Klockan 12 på tisdagen ska den tillträdande kommissionsordföranden von der Leyen presentera sin laguppställning – på dagen exakt fem år sedan nuvarande ordföranden Jean-Claude Juncker offentliggjorde sitt lag.
Den gången, 2014, fick svenska Cecilia Malmström (L) ansvar för handelsfrågorna.
Nu spås efterträdaren Ylva Johansson (S) i stället få arbetsmarknaden på sitt bord.
På minst två av de inofficiella listor som cirkulerar i Bryssel där diverse förståsigpåare anser sig ha fått tips eller räknat ut vem som blir vad gissas svenskan bli utsedd till arbetsmarknadskommissionär.
Kamp mot Schmit?
Själv var hon tämligen förtegen efter att ha varit på jobbintervju hos von der Leyen i slutet av augusti.
– Det är en sak mellan henne och mig än så länge, men det var väldigt tunga portföljer och flera väldigt intressanta förslag så vi hade ett väldigt bra samtal, sade Johansson då.
Det som möjligen talar emot en arbetsmarknadspost är att även Luxemburgs tillträdande kommissionär Nicolas Schmit sägs vara ute efter samma jobb. I spekulationslistorna placeras dock Schmit i stället som finansmarknadskommissionär. I så fall lär det dock ifrågasättas av många, med tanke på Luxemburgs stämpel som skatteparadis.
Slöseri, tycker M
Alla är heller inte förtjusta i tanken på en svensk arbetsmarknadskommissionär.
– Min förhoppning är att det inte stämmer. Det är inte en tillräckligt stark post för en svensk kommissionär. Det vore ett slöseri för Sverige, tycker EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M).
Han vill hellre se Ylva Johansson få ansvar för EU:s inre marknad.
– Där har Sverige en roll att spela. Vi behöver värna och utveckla den inre marknaden, särskilt när vi ser mer protektionistiska strömningar, även från Tyskland och Frankrike, säger Tobé.
Finsk ekonomi?
Bland topposterna tros i övrigt danska Margrethe Vestager få ett övergripande ansvar för digitalisering medan nederländske Frans Timmermans på samma sätt får ta hand om klimatförändringarna. Franska Sylvie Goulard tippas bli konkurrensansvarig och Finlands Jutta Urpilainen bli ekonomikommissionär.
Irlands Phil Hogan nämns flitigt som trolig handelskommissionär – och kommer i så fall att få ansvar att leda framtida förhandlingar om ett handelsavtal med Storbritannien, om brexit blir av som planerat.
När den nya kommissionen presenterats väntar förhör med respektive utskott i EU-parlamentet, som sedan röstar för att godkänna – eller förkasta – hela kommissionen i oktober. Det formella tillträdet är sedan tänkt att ske den 1 november.