Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sekretess tillbaka i utnämningspolitiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-08

Mats Odell.

För få söker toppjobb om det inte sker i hemlighet.

Nu byter regeringen fot och inför sekretess vid tillsättning av statliga tjänstemän.

– Vi har inte lyckats hitta rätt personer, sa finansmarknadsminister Mats Odell i dag.

Hemlighetsmakeriet kring anställning av generaldirektörer och andra statliga topptjänstemän skulle få ett slut när alliansen vann valet. Sedan dess har fler än 70 jobb annonserats ut på vanligt vis. Vem som helst har kunnat söka - och alla har kunnat se vem som sökt.

Det fungerade inte. Nu återinför regeringen sekretessen i utnämningspolitiken.

Fler ska söka

– Vi gör det för att fler ska söka de tjänster som vi utannonserar. I kretsen av de som har sökt har vi inte alltid hittat lämpliga chefer, sa finansmarknadsminister Mats Odell vid en pressträff i dag.

– Det är för många som känner att de inte vill äventyra sin nuvarande ställning genom att söka en statlig topptjänst.

Hemligt i tio år

Samtidigt konstaterar han att det nya systemet har haft många fördelar. Bland annat har fler kvinnor fått de bästa jobben och den etniska mångfalden har ökat.

– Det kan finnas en målkonflikt mellan strävan av öppenhet och att hitta de bästa cheferna. Men vi tror att vi har starkt stöd hos medborgarna för att hitta bra chefer, sa Odell.

Sekretessen ska gälla vid rekryteringen och när det gäller urvalstesterna. Uppgifterna ska vara hemliga i tio år. Däremot ska tjänsterna som tidigare utannonseras på vanligt vis. Ett lagförslag väntas senare i höst.