Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fusk – och fiasko

Wolfgang Hansson om valet i Afghanistan

Hamnar Karzai under 50 procent ska en andra valomgång hållas.

Var fjärde röst misstänks vara falsk.

Valdeltagandet var 38 procent.

Så vad har det så kallade demokratiska valet i Afghanistan egentligen för värde?

Wolfgang Hansson.

När resultatet väl kom nästan en månad efter valdagen så var det inte mycket värt. Ovanpå fuskstämpeln sitter nu även en rejäl fiaskostämpel.

Sittande presidenten Hamid Karzai påstås ha vunnit med 54,6 procent av rösterna mot främste utmanaren Abdullah Abdullahs 27,8 procent.

Men resultatet är bara preliminärt: Nu väntar veckor, kanske månader av granskning och omräkning av över en miljon röster som tros vara falska. Röster som nästan alla är i Karzais favör.

Skapar kaos

Hamnar Karzai under 50 procent ska en andra valomgång hållas.

Valet som var tänkt att bidra till att stabilisera situationen i Afghanistan skapar istället kaos.

Ingen vettig människa kan tro på valresultatet. EU:s monitorer kallar valet ett "enormt bedrägeri".

Förutom falska vallokaler och falska valsedlar så är valdeltagandet en katastrof. Ett val där bara var tredje har röstat ger knappast uttryck för någon folkviljan. Inte heller är det ett fall framåt för den plågade nationen. I förra valet deltog 70 procent av de röstberättigade.

Karzais regering kommer inte att ha någon legitimitet varken i afghanernas eller omvärldens ögon. Han blir en dussindiktator bland andra.

Om valkommissionen diskvalificerar så många röster att en andra valomgång blir nödvändig uppstår andra problem.

Tidsfråga

Vintern är på väg i det bergiga landet. Snö blockerar snart många vägar och byar. Om inte en andra valomgång hålls senast i oktober måste den skjutas upp till i vår. Då sitter afghanerna utan en legitim ledning i ett halvår samtidigt som talibanerna för varje dag stärker sin ställning.

Underhand pågår nu samtal mellan FN, USA, Karzai och Abdullahs läger om att hitta en kompromisslösning som innebär att en andra valomgång undviks. En koalitionsregering är en tänkbar lösning. En annan att landet återgår till traditionellt klanstyre.

I praktiken försöker man annulera valet till vilket svenska skattebetalare bidragit med 60 miljoner kronor.

Utan en regering i Kabul med folkligt stöd blir det mycket svårt att vinna kriget mot talibanerna där även Sverige deltar om än i liten skala.

Krigslyckan är också på väg åt fel håll. Hittills i år har 344 utländska soldater dödats. Det är 17 procent fler än under hela förra året.

Frågan alla de länder som har trupper i Afghanistan nu måste ställas sig är hur man ska gå vidare. Är det är värt att fortsätta backa upp en regim som saknar folkligt stöd?