11 september-hjältens minne lever vidare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Räddade liv efter attacken – klonad i fem små valpar

SUPERHUNDEN KLONAD Schäfern Trakr räddade flera människoliv efter terrorattacken mot USA. Nu lever hans minne vidare i fem små klonade valpar.

Schäfern Trakr hjälpte till att rädda människor i World trade center efter 11 september-attackerna.

Nu har hunden klonats – och fem nya hjältehundar har sett dagens ljus.

– Jag ser fram emot den dagen då de här valparna kan följa i Trakrs fotspår, säger Trakrs gamle husse James Symington, enligt AFP.

James Symington med Trakr.

De fem klonerna av nu döde Trakr skapades efter att James Symington vunnit tävlingen ”Det gyllene klonpriset” som organiserats av det kaliforniska företaget BioArts International för att ta fram världens mest ”klonvärdiga” hund.

Symington kunde knappt hålla tillbaka tårarna när han fick ta emot valparna Trustt, Valor, Prodigy, Solace och Deja Vu, skriver nyhetsbyrån AFP.

”Fira Trakrs minne”

– Vi är här för att fira att Trakrs minne lever vidare i de här fina valparna. Om de har samma förmågor som Trakr hade så kommer de förhoppningsvis utvecklas till räddningshundar i världsklass, säger James Symington enligt AFP.

Trakr kom till de raserade World trade center-skraporna den 12 september och deltog i rädningsarbetet - och hittade bland annat den sista överlevaren efter attackerna.

– Trakr var en fantastisk räddningshund. Hans arbete på ”Ground zero” var kulmen av hans karriär, säger Symington.

”Inte för alla”

Klonerna togs fram av BioArts International – som har en kommersiell hundklonings-tjänst – i samarbete med sydkoreanska SooAm Biotech Research Foundation, under ledning av forskaren Hwang Woo-Suk.

Prislappen för att få en klon av sin hund ligger på 144 000 dollar (cirka 1,1 miljoner kronor), skriver AFP.

– Jag har förståelse för att kloning inte är för alla. Men några hundar föds med extraordinära förmågor och Trakr var en sån hund. Jag ser fram emot den dagen som de här valparna kan gå i Trakrs fotspår och spela en viktig roll i räddningsinsatser, som Trakr gjorde, säger James Symington.