Syrienexpert: ”Det blir blodigare och värre”

Publicerad 2012-11-02

En video som ska vara filmad i Saraqeb i Syrien sägs visa hur rebeller tar livet av president Bashar al-Assads tillfångatagna trupper.

Men experter tror inte att rebellerna är på väg mot ett övertag i det blodiga inbördeskriget.

– Dödläget vi har nu kommer pågå lång tid, säger forskningsledare Magnus Norell.

Videon påstås visa hur rebellerna avrättar tillfångatagna Assad-trupper, rapporterar AP. Enligt en regimkritisk aktivistgrupp ska avrättningarna ha skett nära staden Saraqeb.

Skjuts till döds

I Saraqeb har strider mellan syriska rebeller och president Assads styrkor ägt rum de senaste veckorna.

Enligt AP ska människorättsorganisationer ha gjort försök bevisa att videon är äkta. Videon visar hur rebellerna misshandlar en grupp tillfångatagna Assad-soldater, vissa av dem är redan skadade, innan de skjuter ihjäl dem.

Enligt AP är det omkring tio soldater dör i videon.

Magnus Norell är forskningsledare vid utrikespolitiska institutet.

– Jag tror att det här dödläget vi har nu kommer pågå under lång tid. Det blir bara blodigare och värre och man ser inte någon riktig förändring, säger Magnus Norell.

”Omvärlden har inte agerat”

Han har själv inte sett videon där rebeller påstås döda Assad-trupper, men han tror inte att den är något bevis på att rebellerna kan börja få övertaget i Syrien.

– Jag är väldigt pessimistisk. I och med att omvärlden inte har agerat utan fortsätter vara passiv så har jag inga stora förhoppningar. Det vi ser nu kommer pågå länge, säger Magnus Norell.

Amnesty International i London tror däremot att videon kan skildra en potentiell krigsförbrytelse, enligt AP.