Vildmarksbränder rasar i Australien

Publicerad 2013-01-07

Tusentals evakuerade – många saknas

Vildmarksbränderna sprider sig över Australien.

Tusentals människor har evakuerats och många saknas.

Nu bereder sig landet för katastrofala följder.

Aftonbladet har tidigare berättat om vildmarksbränderna som härjar den sydaustraliska ön Tasmanien. Många människor är fortfarande borta, rapporterar polisen som sökt igenom 245 fastigheter. Ingen har dock påträffats död.

Eldsvådor i fem delstater

Premiärminister Julia Gillard reste i det brända landskapet på måndagen. Hård blåst och 40-gradig hetta driver på eldsvådorna som ödelagt över hundra hem.

Evakueringen av 2 000 människor pågår ännu.

Australien förbereder sig nu för flera dagar med katastrofala vildmarksbränder. Eldsvådor har redan blossat upp i fem delstater, bland dem Tasmanien, skriver Reuters.

Svåra väderförhållanden under tisdagen kan förvärra läget.

Meteorologer befarar en upprepning av den Svarta lördagen 2009 då 173 människor omkom och skador för motsvarande 30 miljarder kronor vållades.

En värmebölja som inleddes i delstaten Western Australia den 27 december har dragit vidare över kontinenten. Under tisdagen väntas starkt blåst i kombination med en temperatur på omkring 40 grader celsius och endast tioprocentig luftfuktighet. Människor har råtts att ge sig av genast om en brand bryter ut.

"Värsta brandfaran någonsin"

Mest extrem är brandfaran i New South Wales, Australiens mest folkrika delstat, där temperaturen i Sydney på tisdag väntas nå 43 grader. Delstatens premiärminister Barry O'Farrell har varnat för att tisdagen kan bli den värsta hittills.

– I morgon kan bli dagen med den värsta brandfara som den här delstaten har upplevt, säger han enligt AFP.

Tusentals brandmän och ett 70-tal flygplan står i beredskap. Hittills brinner det på ett 90-tal olika ställen, varav ett 20-tal är utom kontroll, och för områden söder om Sydney har katastroftillstånd utlysts.

Systemet infördes efter den så kallade svarta lördagen 2009, då 173 människor förlorade livet i eldstormar i delstaten Victoria. Det innebär att bränderna kommer att bli okontrollerbara, oförutsägbara och röra sig mycket snabbt, med evakuering som det enda säkra alternativet.

Vildmarksbränder har förstört över hundra hem på ön Tasmanien i helgen och polisen har sökt efter ett hundratal saknade, men enligt tv-kanalen al-Jazira har majoriteten av dem lokaliserats. Enligt Mike Brown, chef för Tasmaniens brandförsvar, står fortfarande "hundratals kilometer okontrollerat i brand" i skogstäta områden som är svåra att nå.

Även i delstaten Victoria, där det brinner på flera håll, väntas brandfaran bli extremt stor under tisdagen.