Saab satsade på radiovågor mot hiv

Publicerad 2014-10-16

Sydafrikanske Terrance, 11, tror att han är botad från hiv

Sydafrikanske Terrance, 11, tror att han är botad från hiv.

Av radiovågor som Saab och brittiska BAE storsatsade på.

– Det var inte det bästa forskningsprojektet, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson till SVT:s "Dokument inifrån".

1999 sålde Saab och brittiska BAE stridsflygplan till Sydafrika. För att det fattiga landet skulle ha råd med Jas Gripen-planen utlovades en lång rad motköp, som hittills har varit hemliga.

I kvällens "Dokument inifrån" i SVT avslöjas hela listan med projekt som Saab och BAE satsade på. 70 miljoner kronor investerades i företaget Hivex och på forskning kring deras apparat som påstods oskadliggöra hiv-viruset med radiovågor.

Föräldralöse Terrance Sibande, 11, är en av de tusentals hiv-smittade som genom att sitta i samma rum som apparaten nu tror sig ha blivit botade:

– Jag var så väldigt, väldigt glad. Maskinen tog bort sjukdomen. Nu känner jag mig bra, säger han.

Hans vuxna släktingar säger att han är frisk — men ingen kan förklara för honom varför han hostar så mycket.

"Jag är inte rädd"

En annan hivsmittad, Betty Katambani, tror också att hon är botad och har slutat att ta bromsmediciner mot hiv efter att hon blev Hivexstrålad:

– Jag är inte rädd, trots att jag inte använder någonting, säger hon i programmet.

Anna Mia Ekström, professor i infektionsepidemiologi, beskriver behandlingen som kvacksalveri och anser att det är direkt farligt att sluta med bromsmediciner efter den:

– Det skulle jag verkligen vilja påstå. Det är ju livräddande mediciner.

Efter stora protester och inhemsk kritik stängdes Hivex behandlingar av de sydafrikanska myndigheterna 2012. I dag säger Saab AB:s presschef Sebastian Carlsson:

– Det kanske är lätt så här i efterhand att säga att ... ja, det var inte det bästa forskningsprojektet. Men å andra sidan, där och då, när man har de enorma utmaningar man har, att negligera många forskares ambitioner, det hade kanske ... visat sig vara fel.

Totalt 44 projekt

Den hittills hemliga projektlistan med Saabs och BAE:s motköp omfattar totalt 44 projekt. Enligt det sydafrikanska näringsdepartementet skulle de ge 23 000 jobb. Men "Dokument inifrån" kan visa att det bara blev en bråkdel, några tusen jobb. Trots att både Saab och svenska myndigheter hävdade att motköpen skulle ge Sydafrikas fattiga ett bättre liv:

– Ambitionen är att genom dem skapa en långsiktig tillväxt i landet, sade Jan Jonsson, generalinspektör för flygvapnet 1998-2000.

Den socialdemokratiska regeringen och kung Carl XVI Gustaf var djupt inblandade i marknadsföringen av Jas Gripen i Sydafrika. Till "Dokument inifrån" säger Pierre Schori, som var biståndsminister 1994-99, att regeringens medverkan i affären nu måste utredas:

– Man har ett medansvar när man går in gemensamt i sådana här satsningar från näringslivet och regering.

ANNONS