Forskare: Därför ska du sova naken

Uppdaterad 2016-04-19 | Publicerad 2016-04-18

Vissa älskar att krypa ned i sin flanellpyjamas, andra sover helst utan en tråd på kroppen.

Nu visar en ny forskningsstudie att den senare har gjort alldeles rätt. Och att klädsovande män lever farligare än kvinnor, rapporterar Daily Mail.

Enligt nya forskningsrön är det mycket hälsosammare att låta kroppens nedre regioner andas under natten. Annars kan det nämligen bildas bakterier som leder till infektioner, särskilt om den sovande svettas.

Forskaren Alyssa Dwek arbetar med gynekologi i New York och i hennes avhandling skriver hon just om fördelarna med att sova naken.

– Jag säger ofta till patienter att sova utan underkläder. Om man täcker de nedre regionerna, särskilt med ett material som inte absorberar fukt, skapar fukten en perfekt grogrund för bakterier, säger hon till Daily Mail.

Det kan i sin tur leda till att det skaver och irriterar, och kan bli allvarligt speciellt för kvinnor i övergångsåldern som drabbas av nattliga vallningar. För de som inte kan sova helt nakna rekommenderar hon att man rotar fram de gamla luftiga mormorstrosorna i bomull.

Kan påverka fertiliteten

Men klädsovande män ligger också illa till. Enligt urologiforskaren Brian Steixner kan spermaproduktionen hos män som sover i kalsonger påverkas eftersom könsorganen kan bli för varma under natten.

– För att kroppen ska kunna optimera sin spermaproduktion måste de nedre regionerna ha precis rätt temperatur, säger han.

En annan fördel med att sova utan kläder är att kroppen svalkas vilket sänker blodtrycket.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln