Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Lugn början på vapenvilan i Syrien

Uppdaterad 2016-02-27 | Publicerad 2016-02-26

Vid midnatt lokal tid inleddes vapenvilan i Syrien.

Bara några timmar tidigare intensifierades de ryska bombningarna över landet.

Nu håller världen andan – vapenvilan hänger på en mycket skör tråd.

– Lördagen blir avgörande, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Den två veckor långa vapenvila som förhandlades fram för några veckor sedan har kallats det mest hoppfulla som hänt på sedan krigets utbrott i Syrien för fem år sedan.

97 rebellgrupper har enats om att respektera överenskommelsen – som gäller alla grupper utom Islamiska staten och Nusrafronten.

Klockan 23 svensk tid inleddes vapenvilan.

– Efter tre minuter hade det lugnat ner sig i både Daraya och Damaskus, sa FN-sändebudet Staffan de Mistura vid en presskonferens någon timme senare.

Bara några mindre skottlossningar rapporterades under natten. Striderna i västra Syrien har i princip stannat av.

Rebellerna rädda för Ryssland

de Mistura avslöjade tidigare att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars, förutsatt att vapenvilan respekteras och den humanitära hjälpen kan fortsätta att nå fram till behövande.

Men att det blir så är långt ifrån säkert. Från rebellgruppernas sida finns en oro att den syriska regimen och dess huvudallierade Ryssland ska attackera dem under förevändningen att bombningarna riktas mot IS eller Nusrafronten.

– Lördagen blir avgörande. Utan tvivel kommer det inte att råda någon brist på försök att underminera den här processen, sa de Mistura.

FN:s säkerhetsråd gav sitt enhälliga stöd till vapenvilan och manar alla parter att respektera överenskommelsen.

Fortsatta attacker

Bara några timmar före vapenvilan trädde i kraft intensifierade Ryssland sina bombningar mot rebellfästen.

Bomberna vräkte ner mot bland annat Douma öster om huvudstaden Damaskus, och mot rebellfästen i Aleppoprovinsen och Homs, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Rysslands president Vladimir Putin har dock lovat att ta ansvar för att de ryska bombräderna minskar.

Flyttar fram positioner

Samtidigt uppgavs strider mellan rebeller och regimstyrkor ha fortsatt i provinsens Latakia under dagen.

– Man försöker flytta fram sina positioner innan eldupphöret för att försöka få ett bättre utgångsläge inför förhandlingarna, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, till TT.

Striderna kan paradoxalt nog vara ett positivt tecken.

– Det visar att parterna tänker att det här kanske faktiskt blir ett eldupphör.

Men att få till stånd en långvarig vapenvila i Syrien är oerhört svårt i ett läge där terrorstämplade rörelser ofta slåss sida vid sida med mer moderata rebellgrupper eller befinner sig i samma områden, konstaterar Stenberg.

"Jag är inte särskilt optimistisk om möjligheterna till vapenvila, eftersom det är så många parter inblandade i Syrienfrågan. Men jag hoppas verkligen att de kommer att sluta bomba" skriver journalisten och medieaktivisten Mohammed al-Khatieb i den rebellkontrollerade staden Aleppo i ett meddelande till TT.

Följ ämnen i artikeln