Här är apoteken som hotas av nedläggning

Uppdaterad 2012-05-11 | Publicerad 2012-05-10

Nästa år kan du få svårt att få tag på dina mediciner.

Orsak: flera apotek hotas av nedläggning.

Här är apoteken som kan slå igen.

När regeringen skrotade det statliga apoteksmonopolet sommaren 2009 var det flera bolag som stod i kö för att köpa upp apoteken. För att ta över ett apotek blev köparna skyldiga att håll dem öppna fram till mars 2013.

Men nu befarar en av de största köparna – Kronans Droghandel – att flera av deras 33 apotek i glesbygden kommer att läggas ner när de inte längre har skyldighet att driva dem vidare nästa vår.

"Låg lönsamhet"

– En del av våra apotek har låg lönsamhet och vi har svårt att rekrytera farmaceuter. Fortsätter det kan det bli svårt att driva dem vidare, säger Andreas Rosenlund, informationschef på Kronans Droghandel.

Sammanlagt hotas 33 apotek av nedläggning. De flesta ligger i Norrland. Vilka som är mest hotade går inte att säga, enligt Rosenlund.

– Vår förhoppning är självklart att det här ska lösa sig, att vi ska kunna driva dem vidare i någon form.

De andra bolagen som driver apotek i glesbygden – Apoteket AB, Apoteksgruppen och Apotek Hjärtat – har inga planer på att lägga ned sina verksamheter.

– För oss är det viktigt att upprätthålla servicen i hela landet, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

"Överdrivet"

En ny rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket visar dock att det är svårt för mindre apotek att gå runt. Regeringens mål med tillgänglighet på apoteksmarknaden kommer därför att vara svår att uppfylla, slår rapporten fast.

Socialminister Göran Hägglund (KD) vill inte kommentera apotekshotet. Men hans presschef Johan Ingerö säger att varningen om nedläggning är överdriven.

– Det finns flera apotek än någonsin och branschen går bra. Jag kan lova att Sveriges regering aldrig kommer att lämna någon landsände utan apotek.

Men en av branschens största aktörer går ju ut och varnar för att glesbygdsapoteken inte går runt?

– De bör nog tänka på sin tilltro till branschen innan de skrämmer upp folk på det här sättet. Är det så att de inte vill driva apoteken behöver de inte göra det, då tar någon annan över.

Kronans Droghandel håller inte med.

– Vår förhoppning är att regeringen tillför apoteksbolagen en statlig ersättning så att de i glesbygden kan ha kvar sina apotek, säger Andreas Rosenlund.

ANNONS