Åtalad: Kidnappning var pr-kupp

Publicerad 2012-04-24

Den Uppsalastudent som rövades bort var i själva verket med på noterna och skulle bli lika känd som Sibachefen Fabian Bengtsson.

Det hävdade en av de misstänkta kidnapparna plötsligt när förhören med dem avslutades.

De åtalade har därmed varsin version. Den förste, en 26-åring som vaktade den 25-årige Uppsalastudenten mest, har erkänt. Den andra, en 23-årig kvinna, hävdar att bortrövandet skulle vara en "överraskning" för att glädja 25-åringen.

Och när hennes expojkvän, en 26-årig läkarstudent, utfrågades i Uppsala tingsrätt på tisdagen gav han plötsligt en ny, uppseendeväckande förklaring: Uppsalastudenten, vars far är affärsman, beställde sin egen kidnappning för att bräcka en rivaliserande företagarfamilj i hemstaden Linköping. Sibachefen Fabian Bengtsson var "en nolla" innan han kidnappades 2005. På samma sätt skulle 25-åringen bli känd.

– Jag är pr-konsult, sade läkarstudenten inför förbluffade åhörare.

Planterade bevis

Fångvaktaren lurades att kidnappningen var äkta. Han skulle få skulden och bevis skulle planteras hos en son i konkurrentfamiljen, heter det.

26-åringen förklarade också bort de tekniska bevisen – sms, suspekta internetsökningar om tortyrmetoder, sömnmedel och annat, samt anteckningar som tycks tyda på kidnappningsplaner: De skulle lura fångvaktaren och leda till att han åkte fast.

Läkarstudenten ska dock ha blivit osams med 25-åringen för att denne påstås ha erkänt en relation med kvinnan. Under förhöret var han också stundtals hätsk mot Uppsalastudenten och åklagaren Lars Hedvall.

"Golar inte"

– I din berättelse känner jag igen en procent från förundersökningen, 99 procent är helt nytt. Hur kommer det sig? undrade Hedvall.

– (Uppsalastudenten) är min kompis, jag golar inte på mina kompisar.

– Men nu har du ju gjort det i en och en halv dag, sade åklagaren.

– För att han har tagit min kvinna och ljugit så att jag ska hamna på Kumla.

Åklagaren frågade Uppsalastudenten om det låg någonting i läkarstudentens version.

– Nej, absolut inte, svarade han.

Hans biträde Ylva Orrenius tror att 26-åringen ljuger för att försöka rädda sitt eget skinn.

TT