Aftonbladets utsända: Vi ser hur de bombar

Publicerad 2012-04-15

I går beslutade FN om en resolution mot Syrien – men beskjutningen av Homs fortsätter.

Aftonbladets utsända är just nu ögonvittnen till händelsen.

– Vi hör tunga explosioner och ser rökpelare, berättar Aftonbladets reporter Erik Wiman.

Beskjutandet hotar den vapenvila som regimen och FN:s sändebud Kofi Annan kom överens om tidigare i veckan. Om våldet inte upphör hotar FN med "ytterligare åtgärder".

"Ser hur de bombar"

I Libanon, på gränsen till Syrien, finns Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Jerker Ivarsson. Från gränsen ser de siluetten av Homs.

– Vi ser hur de bombar, vi hör tunga explosioner och ser rökpelare stiga upp. Dessutom kan vi konstatera att syriska stridsvagnar står utplacerade längs gränsen, säger Erik Wiman.

Aftonbladets utsända har talat med flera flyktingar. Bland dem finns en man som nattetid tar sig över till Syrien för att hjälpa människor över gränsen.

– Han berättar att fälten är fulla av minor som den syriska armen har placerat ut. Tack vare att han vet hemliga vägar lyckas han hjälpa människor. I natt hämtade han två systrar, 12 och 15 år gamla, vars familj dödats i en granatattack, berättar Erik Wiman.

Skickar observatörer

Aktivisterna i Syrien uppger till nyhetsbyrån AP att sex områden i Homs beskjutits. I går röstade FN:s säkerhetsråd ja till en bindande resolution. Första steget blir att få Syrien att ta emot 30 FN-observatörer, redan ikväll anländer de sex första till Syrien, rapporterar TT. Inom de närmaste dagarna kommer ytterligare 24 stycken att resa in i Syrien.

Enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC), en gräsrotsorganisation som arrangerar demonstrationer, har minst åtta människor, varav ett barn, mist livet i Homs rapporterar TT.