Indianer kör bort både armén och Farcgerillan

Uppdaterad 2012-07-24 | Publicerad 2012-07-23

Efter årtionden av våld har Nasaindianerna i Colombia tröttnat.

Nu har de tagit saken i egna händer och kört bort Farc-gerillan och armén.

– Militären kan inte skydda oss och gerillan representerar inte oss, säger Luís Alberto Mensa, chef för de obeväpnade inhemska vakterna.

I Toribío, sydvästra Colombia, har Nasaindianerna levt med våld i 40 år. Både armén och Farcgerillan har kämpat om makten i området. De senaste tio åren har befolkningen blivit utsatt för attacker 500 gånger, uppger The Miami Herald.

Men förra veckan fick den inhemska befolkningen, Nasaindianerna, nog.

Egen vaktstyrka

Droppen kom efter strider som pågått under en vecka där två personer dog, elva personer skadades och 120 hem förstördes. I söndags träffades dessutom det lokala sjukhuset i samband med en gerillaattack och fyra sjukvårdare skadades.

En egen obeväpnad inhemsk vaktstyrka bildades och de bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Tillsammans konfronterade de Farcgerillan vid vägspärrar och började köra bort armén från sina kaserner. En som deltog var 66-åriga Angelina Musique.

– Jag är här för att få bort armén. Vi vill inte ha dem här längre för att de gör det hela ännu farligare, säger hon.

Befolkningen kräver också att Farcgerillan lämnar området.

Hård press

Sedan händelsen och efter att personer ur Farcgerillan påträffats med sprängmedel, har Nasaindianerna dragit tre gerillasoldater inför rätta.

– Vi kommer i en offentlig traditionell rättegång bestämma vad som ska hända med dem, säger Feliciano Valencia, en av ledarna för Nasaindianerna, till The Guardian.

Situationen i området har gjort att president Juan Manuel Santos utsatts för hård press. Enligt The Guardian har regeringen reagerat först efter att ha utsatts för hård kritik. Presidenten har sagt att regeringen är öppen för en dialog men att de inte kommer att ta bort armén.

ANNONS