Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fel om rödgrön finansiering, Maud

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-09

Eftersnacket i miljödebatten blev hätsk – Maria Wetterstrand ropade efter Lögndetektorn

”De rödgröna vill låna 100 miljarder kronor till sina infrastrukturssatsningar”, sa Maud Olofsson i eftersnacket till söndagens miljödebatt.

Det fick Maria Wetterstrand att se rött och ropa – efter Aftonbladets Lögndetektor.

Och Maud Olofsson har fel, visar detektorn.

Vad Lögndetektorn granskar: I efterdebatten i söndagens miljödebatt i SVT mellan Maud Olofsson och Maria Wetterstrand hettade det till ordentligt. Maud Olofsson kritiserade bland annat de rödgröna för finansieringen av deras infrastrukturssatsningarna.

– Ni vill låna 100 miljarder kronor, sa Maud Olofsson.

Då ilsknade Maria Wetterstrand till och ropade till journalisterna:

– Lögndetektorn, lögndetektorn, granska det här i lögndetektorn.

Sanningen är: De rödgröna har sagt att de vill satsa ungefär 100 miljarder kronor mer än alliansen på infrastruktur fram till 2021, som under denna period satsar 417 miljarder kronor.

För att betala satsningen, som utgör en tioårsplan från 2011 till 2021, vill de rödgröna låna pengar av Riksgälden – totalt 55,3 miljarder kronor. För att kunna betala räntor och amorteringar på lånet inför en rödgrön regering en ny kilometerskatt på tung lastbilstrafik.

Resten av satsningen finansieras via högre årliga anslag och intäkter.

Slutsats: Maud Olofssons påstående är felaktigt. De rödgröna vill låna drygt 55 miljarder kronor av Riksgälden för att finansiera sin infrastruktursatsning. Resten finansieras med högre anslag och intäkter.

Följ ämnen i artikeln