Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tre döms för skyltstölden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-18

Tre av de fem häktade polska männen har dömts till fängelse för stölden av portalskylten från koncentrationslägret i Auschwitz.

Svenske Anders Högström ska överlämnas till Polen.

Tjuvarna som stal Auschwitz-skylten lyckades bryta sig in oupptäckta – två gånger.

Skylten "Arbeit macht frei" stals i december.

I dag dömde en domstol i Krakow männen till ett och ett halvt år, två år och fyra månader samt två och ett halvt år i fängelse.

Svensken överlämnas till Polen

Enligt AFP anser åklagaren att de två återstående polackerna har spelat en större roll i stölden och de ska därför rannsakas tillsammans med den misstänkte svenske huvudmannen, ex-nazisten Anders Högström, 34.

Han ska, enligt Stockholm tingsrätts beslut i fredags, överlämnas till Polen.

Men mannen har tid fram till den 1 april att överklaga beslutet till hovrätten. TT har inte kunnat nå mannens advokat för att få besked om 34-åringen vill överklaga.

Nekar till inblandning

Tingsrätten fann inga invändningar mot den europeiska arresteringsorder som Polen utfärdat och beslutade också att Högström ska överlämnas senast tio dagar efter det att domen vunnit laga kraft.

Det betyder att han kan föras till Krakow tidigast någon dag in i april om han inte överklagar överlämningsbeslutet.

Högström nekar till att vara inblandad i stölden.

Han hävdar att han hjälpt polis och åklagare i Polen att drygt två dagar efter stölden hitta portalen som då hade kapats i två delar, eftersom han kontaktats av gärningsmännen som trodde att svensken skulle kunna sälja den åt dem.