De vill ha dig, kvinnliga väljare
Publicerad 2013-12-02
Det politiska block som kan attrahera flest kvinnor vinner valet i höst, visar Aftonbladet/United Minds mätning.
Avgörandet ligger hos kvinnliga medelinkomsttagare som är missnöjda med hur samhället utvecklas.
– Hon tror inte på Alliansen, men är inte säker på att Socialdemokraterna skulle göra det så mycket bättre, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.
Med mindre än tio månader kvar till valet fokuserar partierna alltmer på en speciell grupp: de osäkra väljarna. De som röstade i förra valet, men som nu står med ett ben på varsin sida om blockgränsen. Och de är en mäktig grupp. Fler än en halv miljon svenskar vacklar och de flesta är kvinnliga medelinkomsttagare visar Aftonbladet/United Minds mätning.
Börjar tvivla
– Det är en kvinna med medelhög inkomst som är medlem i ett TCO-förbund och bor i Mälardalen, om jag ska beskriva en typiskt osäker väljare. Hon röstade på Socialdemokraterna 2002. Men röstade på ett alliansparti 2006 och 2010. Nu vet hon inte, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.
Mätningen visar också att gruppen osäkra väljare i genomsnitt är något mer kritiska till samhällsutvecklingen än andra.
– Man börjar tvivla på Alliansen, men är inte säker på att Socialdemokraterna har det som krävs. Det är helt klart att Socialdemokraterna har misslyckats med att utnyttja att många människor är negativa till samhällsutvecklingen, säger Carl Melin.
”Blocken är lika”
Lena Söderling, 55, är sjuksköterska från Hallsberg. Hon tillhör den väljargrupp som kan avgöra valet.
– Det känns otroligt bra. Vi är inte den grupp som traditionellt värderas högst i samhället direkt, säger hon.
För Lena Söderling är miljö och välfärdsfrågorna det viktigaste.
– Blocken har blivit så lika. Man måste lyssna mer noggrant för att få grepp om partiernas värdegrund. Det är viktigt för mig att alla har det bra. Sverige får inte bli för individualistiskt, säger hon.
Enligt Carl Melin sympatiserar de osäkra väljarna mer med Socialdemokraterna i sakfrågor, men har större förtroende för regeringen när det gäller att styra landet.
– Det gör att Moderaterna kommer att vilja att valrörelsen handlar mycket om vilka som är bäst på att regera medan Socialdemokraterna försöker styra valrörelsen så att den mer handlar om politiska skillnader.
Undersökningen
Vi har tittat på gruppen osäkra väljare i United Minds tre senaste väljarbarometrar. De bygger på över 3 000 intervjuer och av dem uppger 437 personer att de är osäkra. Dessa har vi delat in i två grupper.
En grupp på 194 personer uppger att de inte röstade förra valet och mycket talar för att de inte kommer rösta nästa höst heller.
Den andra gruppen, på 243 personer, röstade förra valet och kommer sannolikt att rösta igen. Det är denna grupp vi tittat närmare på. Av dem är 60 procent kvinnor och 40 procent män. Vi har bland annat frågat om inkomst, facklig anslutning, ålder, kön och inställning till samhällsutvecklingen.