Schibbye: Det är en glädjens dag

Publicerad 2014-01-08

Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i 438 dagar.

Nu firar de att även Hammarström och Falkehed släppts fria.

– Det är oerhört glädjande att kollegorna är fria, att de kan ta en varm dusch och ringa sin käresta och sakta sakta vänja sig vid friheten, säger Martin Schibbye.

I eftermiddag stod det klart att de svenska frilansjournalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed har släppts fria från sina kidnappare i Syrien.

De tidigare fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kallar, likt många andra runt omkring i landet, onsdagen för "en glädjens dag."

– Det är en fantastisk dag. Det är oerhört glädjande att kollegorna är fria, kan ta en varm dusch och ringa sina käresta och sakta sakta vänja sig vid friheten, säger Schibbye.

Fått tillbaka sin vän

Johan Persson har inte bara fått tillbaka en kollega utan även en vän, Niclas Hammarström.

– Det är en stor lättnad och jag är fruktansvärt glad för att vi har fått ett lyckligt slut, säger han.

Persson och Schibbye släpptes fria den 10 september 2012. Då kände Johan just lättnad.

– Jag kände en fruktansvärd lättnadskänsla. Det var rätt svårt att ta in att man var fri och i säkerhet, säger han.

Hammarström släpptes i söndags och Falkehed i dag. De befinner sig nu i Beirut i Libanon.

– Nu handlar det om att vila ut och försöka analyser, smälta och landa i det som har hänt, säger Persson.

Trauma efter ett dygn

För Schibbye och Persson tog det dock tid att vänja sig vid att vara fri.

– Allting tedde sig så overkligt. Enkla saker som att sitta vid ett bord eller se natthimlen. De saker som vi tar för givet i friheten tar tid att vänja sig vid. Det tror jag är väldigt individuellt hur mycket tid som behövs. Att de är två personer och att bägge är fria gör att de har varandra. Jag och Johan hade varandra första tiden. Det var jätteviktigt. Vi bodde ihop efter friheten och stöttade varandra, säger Schibbye.

De var fängslade i 438 dagar.

Enligt dem gör 46 dagar ingen skillnad.

– Att vara frihetsberövad, den erfarenhet och det traumat får man efter ett dygn. Det handlar inte om tiden utan om att inte vara fri att röra sig. Har man en gång utsatts för det kommer man alltid att leva med de erfarenheterna och minnena, även i friheten, säger Martin Schibbye.

Seger för pressfriheten

Niclas Hammarström har redan från Beirut gett intervjuer om det de har varit med honom.

Schibbye råder dem att ta det lugnt framöver:

– De måste lyssna på sin magkänsla. Vi valde att vila ut på en hemlig ort ett tag och sen att ganska snabbt komma hem och berätta. Där måste de lyssna på sig själva och sina familjer hur de vill göra. Jag är så klart väldigt nyfiken på vad de som journalister har att berätta, vad de sett och har varit med om. Jag ser fram emot när de väljer att berätta det.

Enligt honom är frigivandet också en seger för pressfriheten.

– Man får inte glömma varför de åkte till Syrien illegalt från första början, det fruktansvärda inbördeskrig som pågår där. För att skildra det måste man vara på plats och stå med bägge fötterna på den syriska jorden. Makthavare vill inte att man ska visa krigets verklighet. Utan modiga frilansare som Magnus och Niclas hade vi inte fått reda på det som händer i Syrien.