’Han behandlades som ett inlåst djur’

Publicerad 2013-10-04

Mamman band fast sin svårt autistiske son vid flera tillfällen: Han satt i sängen och grät

Den 27-åriga mamman ­låste regelmässigt in sin svårt autistiske 5-årige son och band honom vid sängen.

Nu åtalas hon för olaga frihetsberövande.

– Han behandlades som ett inlåst djur, satt i sängen och grät, säger kvinnan som anmälde mamman.

Den numera 6-årige p­ojken är svårt autistisk och kan inte prata. Han gick i förskolan ibland, men ­resten av tiden var han ­oftast inlåst, enligt kvinnan som avslöjade vanvården.

– Han behandlades som ett inlåst djur, säger hon.

– Hon hämtade honom i förskolan halv fyra, tog hem honom och låste in ­honom i rummet direkt. Klockan f­yra var han inne i rummet till nästa dag när han vaknade. Han fick ingen mänsklig närhet från sin mamma.

Låstes fast i sängen

Mamman åtalas nu för att ha stängt in och bundit s­onen med en sjal i säng­gaveln vanemässigt från ­januari till augusti 2013, samt några gånger i september 2012.

Redan hösten 2012 anmälde förskolan mamman till socialkontoret, när de upptäckte ett stort sår på pojkens fot. En utredning gjordes, men mamman flydde till England med sonen.

– Socialen sa till henne att vi kommer att hitta dig, och då blir det värre för dig. Det är bättre att du återvänder, då kan vi kanske ge dig en andra chans. Så hon kom tillbaka till Sverige i januari 2013, säger anmälaren.

Polis fann pojken

Under tiden i England h­ade 27-åringen hyrt ut l­ägenheten till kvinnan, som ­nu blev inneboende. I början av juli 2013 anmälde hon till slut 27-åringen till socialen.

Den 15 augusti gick polisen in i lägenheten.

– När polisen kom dit var pojken fastbunden i hemmet. Ingen var beredd på att det skulle se ut så i läg­en­heten. De kom rakt in på brottsplatsen, säger Lise­lotte Nilsson, åklagare vid Söderorts åklagar­kammare.

– Kvinnan förnekar att det har skett vanemässigt, men har erkänt att det skett vid tre tillfällen. Det är en mamma som inte har klarat av att ta hand om sin handikappade son. Själv förklarar hon det med att hon är depri­merad.

Enligt åklagaren bör straffet ligga på minst två års fängelse:

– Det borde ligga över två år, när det gäller att binda barn på det här sättet

27-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, men åklagaren har ännu inte fått besked om vad den visar.